Mozaik

Hűlt helyét találta fészkének a hazatérő magyar gólya

Megérkezett a Zala megyei Söjtörre a telet Afrikában töltő fehér gólya, de rögtön bajba is került – írja beszámolójában a zaol.hu.

Az állat fészkét eltávolították az egyik Deák úti villanyoszlopról, amit egy falubéli telefonon jelzett is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalain csoportjánál.

A lakó, akinek háza a szóban forgó villanyoszlopnál áll, állítólag évek óta próbálta az illetékesekkel elmozdítani a fészket, sikertelenül.

Az önkormányzat közbenjárására lépett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, illetve az áramszolgáltató E.on. Szak-és jogszerűen a fészket tartóstól leszerelték az oszlopról, a közelben pedig külön erre a célra új oszlopot állítottak

– mesélte Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára.

Csakhogy a madárnak nem tetszik az új hely.

A helyiek értetlenül állnak a dolog előtt, hisz az oszlop elvégre csak az övé és családjáé lenne, de ő inkább a régi helyen, a fészektartó csonkjai mellett kezdett új fészket rakni, közvetlenül a vezetékekre.

Ennél nincs veszélyesebb: részint a madarat bármikor halálos áramütés érheti, illetve a szolgáltatásban is könnyen lehetnek üzemzavarok

– tette hozzá a szakember.

Az egyetlen megoldás az, hogy megvárják, míg a madárpár kikölti a tojásait, aztán fiókástól átrakni a fészket két villanyoszloppal arrébb. Addig talán kibírják a gólyák ellen harcoló lakók.

Címfotó: Katona Tibor / zaol.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik