Virágzó vidékünk

Járókelők között sétálgat egy gólya Debrecenben

Már Debrecenben is feltűnt az első gólya, ráadásul nem mindennapi helyen, hanem a forgalmas Tócóskert utcáin – írja a Haon.

Hazaindult Afrikából az egyetlen jeladós magyar fekete gólya
Várhatóan március közepén érkezik meg gemenci fészkébe.

A fehér gólya látszólag jó barátságban van az emberekkel, nem zavartatja magát köztük, nyugodtan sétálgat a Tócóskert lakótelep utcáin, és engedi, hogy fotózzák az érdeklődők.

A Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítvány felhívást tett közzé Facebook-oldalukon, amiben arra kérik a lakosságot, semmiképp se etessék a fajtársaihoz képest szokatlanul viselkedő egyedet.

Az ősszel és télen itt maradt gólyákat lehet etetni apró hallal (keszeg, kárász), valamint nyers csirkenyesedékkel. Minden nap ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben.
Jelen esetben viszont már nem szükséges a gólya etetése, sőt, hátráltatja a természetes életvitelében. Mint ahogy a már visszaérkezett fajtársai is találnak természetes táplálékot, ő is fog. Etetése most csak megerősítené benne azt, hogy elfogadja a túlzott emberi közelséget, valamint a lakótelepen maradna. Ez utóbbi eshetőség szintén nehezítené fészkelését, tekintve, hogy a környéken nem találna fajtársra sem

– írja a Hortobágyi Madárkórház.

Feltehetően ez a gólya emberi felügyelet alatt telelt, a lábán lévő sárga gyűrű is erre enged következtetni.

Származását még kutatják a szakemberek, annyi bizonyos, hogy nem Magyarországon volt a telelőhelye.

Úgy tűnik, lassan tényleg véget ér a tél, és örülhetünk a várva várt tavasznak. Az ország különböző területein egyre gyakrabban megjelenő gólyák legalábbis erre engednek következtetni.

Mint arról korábban már beszámoltunk, elsőként hazatért magyar gólyaként Suri repült be vassurányi fészkébe, viszont Báróról, a közkedvelt jeladós fehér gólyáról azóta sem érkezett hír.

A gemenci fekete gólya, aki már harmadik alkalommal teszi meg 13 000 kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között, február idusán elindult hazafelé. Várhatóan március közepére meg is érkezik szokott helyére.

A férfi, aki 25 éve vigyáz egy gólyára és segít a fiókák felnevelésében
Az elmúlt tizenhat évben több, mint 50 fiókát neveltek fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik