Mozaik

Nyugdíjas mentős eteti az elsőként hazatért magyar gólyát

Széleskörű összefogással segítik a Vassurányban fészkelő madarat.

Mint a Sokszínű Vidék megírta, február 13-án berepült vassurányi fészkébe a Suri névre keresztelt fehér gólya. A teleléséből elsőként hazatért madár tavaly szinte pontosan ugyanekkor érkezett meg, és akkor is a Valentin-nap előtti éjszaka volt az első, amit itthon töltött.

2018-ban a februári extrém hideg aggodalommal töltötte el a madárbarátokat, mert attól tartottak, hogy a korán hazajött gólya nem éli túl a telet. Ezért összefogtak és élelmet kezdtek hordani a gólyának.

Idén sincs ez másként, bár a fészkét korán elfoglaló gólyát idén kedvezőbb időjárási viszonyok fogadták a tavalyinál, ám a télnek még nincs vége. A vassurányiak a Facebookon alakult “Telelő gólyák – gólyateletetés” csoporttól kértek segítséget a gólya etetésében. A gólyabarátok anyagi hozzájárulása nagyban segít abban, hogy Suri ne szenvedjen hiányt táplálékban, amíg az igazi tavasz nem érkezik meg.

Az ismert dömösi madármentő, Márton Vlad András – akinek portáján 11 gólya telel át,  és a gólyamentés egyik hazai “élharcosa” – a Sokszínű Vidék érdeklődésére  elmondta:

A gólyák többségének szükséges egy kis idő, amíg elfogadja a segítséget. Surinál ez nem gond, hiszen tavaly már megszokta az ember közelségét. Arra azonban ügyelni kell, hogy mindig ugyanarra a helyre és ugyanabban a színű ruhában vigyék a táplálékot, ellenkező esetben megzavarhatják a madarat. Általánosságban elmondható: a gólya evéskor inni is szokott, sőt az ételt a vízbe is beáztathatja. Tegyünk ki minden alkalommal egy vödör friss vizet is!
A legjobb, ha naponta legalább kétszer etetünk, de legalább egyszer mindenképpen!

A korán hazatért gólyák táplálásával kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, hogy az egyik legmegfelelőbb és legolcsóbb étel számukra a klopfolt csirkenyak – naponta fél kiló elegendő -, mely tartalmaz kalciumot is, így nincs szükség külön pótlására.

A helyi gólyabarátok és Facebook-csoport tagjai anyagi hozzájárulásukkal segítik Suri etetését. Koordinátoruk segítségével egyik tagjuk segít a táplálék beszerzésében és szállításában. Jó hír, hogy Surit ismét az a család eteti, aki tavaly is tette szakszerűen és lelkesen. A madár “fő etetője” a családfő, aki mentősként dolgozott és nemrégiben vonult nyugdíjba.

Hazaért teleléséből az első gólya Magyarországra
Suri napra pontosan ugyanakkor érkezett, mint tavaly.

A család elmondása szerint a gólya már ugyanazon a patakparton keresgél, ahol az elmúlt évben is, így ez a legmegfelelőbb hely a táplálék felkínálására, etetésre. Velük együtt a madárbarátok nagy tábora reméli, hogy minden rendben lesz Surival, megérkezik majd a párja is és fiókákat is nevelhetnek.

Több itthon telelő gólya élelmezésére tettünk kísérletet, de nem mindenütt jártunk sikerrel. Bár Suri nem itthon töltötte a telet, de korai érkezése okán a rászoruló gólyák közé sorolhatjuk. A vassurányiak hozzáállása jó példája annak, hogy megfelelő emberi gondoskodással, a magunk öröme által segíthetünk a nehéz helyzetben lévő gólyákon

– említette Márton Vlad András.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nyolcadszor telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Családja elvonult, ő pedig maradt, ahogy az elmúlt 7 évben is tette.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik