Mozaik

Nyugdíjas mentős eteti az elsőként hazatért magyar gólyát

Széleskörű összefogással segítik a Vassurányban fészkelő madarat.

Mint a Sokszínű Vidék megírta, február 13-án berepült vassurányi fészkébe a Suri névre keresztelt fehér gólya. A teleléséből elsőként hazatért madár tavaly szinte pontosan ugyanekkor érkezett meg, és akkor is a Valentin-nap előtti éjszaka volt az első, amit itthon töltött.

2018-ban a februári extrém hideg aggodalommal töltötte el a madárbarátokat, mert attól tartottak, hogy a korán hazajött gólya nem éli túl a telet. Ezért összefogtak és élelmet kezdtek hordani a gólyának.

Idén sincs ez másként, bár a fészkét korán elfoglaló gólyát idén kedvezőbb időjárási viszonyok fogadták a tavalyinál, ám a télnek még nincs vége. A vassurányiak a Facebookon alakult “Telelő gólyák – gólyateletetés” csoporttól kértek segítséget a gólya etetésében. A gólyabarátok anyagi hozzájárulása nagyban segít abban, hogy Suri ne szenvedjen hiányt táplálékban, amíg az igazi tavasz nem érkezik meg.

Az ismert dömösi madármentő, Márton Vlad András – akinek portáján 11 gólya telel át,  és a gólyamentés egyik hazai “élharcosa” – a Sokszínű Vidék érdeklődésére  elmondta:

A gólyák többségének szükséges egy kis idő, amíg elfogadja a segítséget. Surinál ez nem gond, hiszen tavaly már megszokta az ember közelségét. Arra azonban ügyelni kell, hogy mindig ugyanarra a helyre és ugyanabban a színű ruhában vigyék a táplálékot, ellenkező esetben megzavarhatják a madarat. Általánosságban elmondható: a gólya evéskor inni is szokott, sőt az ételt a vízbe is beáztathatja. Tegyünk ki minden alkalommal egy vödör friss vizet is!
A legjobb, ha naponta legalább kétszer etetünk, de legalább egyszer mindenképpen!

A korán hazatért gólyák táplálásával kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, hogy az egyik legmegfelelőbb és legolcsóbb étel számukra a klopfolt csirkenyak – naponta fél kiló elegendő -, mely tartalmaz kalciumot is, így nincs szükség külön pótlására.

A helyi gólyabarátok és Facebook-csoport tagjai anyagi hozzájárulásukkal segítik Suri etetését. Koordinátoruk segítségével egyik tagjuk segít a táplálék beszerzésében és szállításában. Jó hír, hogy Surit ismét az a család eteti, aki tavaly is tette szakszerűen és lelkesen. A madár “fő etetője” a családfő, aki mentősként dolgozott és nemrégiben vonult nyugdíjba.

Hazaért teleléséből az első gólya Magyarországra
Suri napra pontosan ugyanakkor érkezett, mint tavaly.

A család elmondása szerint a gólya már ugyanazon a patakparton keresgél, ahol az elmúlt évben is, így ez a legmegfelelőbb hely a táplálék felkínálására, etetésre. Velük együtt a madárbarátok nagy tábora reméli, hogy minden rendben lesz Surival, megérkezik majd a párja is és fiókákat is nevelhetnek.

Több itthon telelő gólya élelmezésére tettünk kísérletet, de nem mindenütt jártunk sikerrel. Bár Suri nem itthon töltötte a telet, de korai érkezése okán a rászoruló gólyák közé sorolhatjuk. A vassurányiak hozzáállása jó példája annak, hogy megfelelő emberi gondoskodással, a magunk öröme által segíthetünk a nehéz helyzetben lévő gólyákon

– említette Márton Vlad András.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nyolcadszor telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Családja elvonult, ő pedig maradt, ahogy az elmúlt 7 évben is tette.
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.