Virágzó vidékünk

315 gólyafióka indult el első telelésére Vas megyéből

Évek óta elkészítik a gólyaleltárt.
Korábban a témában:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tagjai Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park gólyavédelemben dolgozó munkatársaival közösen évek óta elvégzik a teljes megyei gólyaállomány felmérését. Idén hét szakember térképezte fel a teljes megyét, eredményeikről a napokban számoltak be, olvasható az MME weboldalán.

Sajnos a tendencia az, hogy lassan, de biztosan fogynak a fészkek és csökken a gólyapárok száma Vas megyében. A fészkek fogyása elsősorban azért van, mert évről évre lakatlanok maradnak, nem újítják fel őket a gólyák és az időjárás viszontagságainak kitett gallykupac egy idő után egyszerűen szétesik

– fogalmaztak összegzésükben.

Ugyanakkor 2018-ban a fészkenkénti fiókaátlag az elmúlt 6 év közül a második legmagasabb volt. A 212 Vas megyei fészekből 146-ot foglaltak el gólyapárok, ebből 113 pár sikeresen nevelt fel legalább egy fiókát. Összesen 315 fióka repült ki, és kezdte meg élete első vonulását téli telelőhelye felé.

Cádiz, 2018. augusztus 18.
Gólyák egy csoportja sétál a kiszáradt La Janda lagúnában a dél-spanyolországi Cádizban 2018. augusztus 18-án. A La Janda Spanyolország egyik legnagyobb lagúnájaként egykor a vándorló madarak paradicsoma volt.  (MTI/EPA/Alfredo Martínez)

Vas megyében az elmúlt 6 évben egyszer sem tapasztaltak annyi ötfiókás fészekaljat, mint idén: ezúttal 6 helyen – Felsőcsatár, Csempeszkopács, Nagygeresd, Szombathely Petőfitelep, Sorkifalud, Kám – volt ilyen kimagasló szaporulat.

A legtöbb helyen településenként egy-egy pár gólya költött, kettőnél több pár csupán 7 településen volt.

Kiemelt kép: Pixabay

Kommentek

Gyergyószentmiklós, 2013. augusztus 5.
A Békás-szoros a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól 30 kilométerre 2013. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.