Virágzó vidékünk

315 gólyafióka indult el első telelésére Vas megyéből

Évek óta elkészítik a gólyaleltárt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tagjai Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park gólyavédelemben dolgozó munkatársaival közösen évek óta elvégzik a teljes megyei gólyaállomány felmérését. Idén hét szakember térképezte fel a teljes megyét, eredményeikről a napokban számoltak be, olvasható az MME weboldalán.

Sajnos a tendencia az, hogy lassan, de biztosan fogynak a fészkek és csökken a gólyapárok száma Vas megyében. A fészkek fogyása elsősorban azért van, mert évről évre lakatlanok maradnak, nem újítják fel őket a gólyák és az időjárás viszontagságainak kitett gallykupac egy idő után egyszerűen szétesik

– fogalmaztak összegzésükben.

Ugyanakkor 2018-ban a fészkenkénti fiókaátlag az elmúlt 6 év közül a második legmagasabb volt. A 212 Vas megyei fészekből 146-ot foglaltak el gólyapárok, ebből 113 pár sikeresen nevelt fel legalább egy fiókát. Összesen 315 fióka repült ki, és kezdte meg élete első vonulását téli telelőhelye felé.

Vas megyében az elmúlt 6 évben egyszer sem tapasztaltak annyi ötfiókás fészekaljat, mint idén: ezúttal 6 helyen – Felsőcsatár, Csempeszkopács, Nagygeresd, Szombathely Petőfitelep, Sorkifalud, Kám – volt ilyen kimagasló szaporulat.

A legtöbb helyen településenként egy-egy pár gólya költött, kettőnél több pár csupán 7 településen volt.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik