Mozaik

GPS-jeladóval láttak el húsz sast, felfoghatatlan utat tettek meg egy év alatt

A sasok bámulatos teremtmények, nemcsak a látványuk miatt, hanem azért is, mert rendkívül intelligens és kiváló vadászati képességekkel megáldott madarak. Nem véletlen az sem, hogy országok szimbólumaként is ismertek, és hogy sok esetben a valutákról köszönnek vissza ránk. Ha esetleg valaki megkérdőjelezte volna, hogy a tekintélyes állatok milyen utakat járnak be életük során, az alábbi történetet olvasva biztos nem lesznek kételyei felőle, írja a Bored Panda.

A szaúdi Fahd Qash a közelmúltban egy átlagos hétköznapi sétára indult Dzsízán tartományban, amikor valami szokatlanba botlott. Egy elpusztult sast talált, aminek a nyakához egy jeladó volt rögzítve.

Bored Panda

Ahogy közelebb ment az állathoz, látta, hogy a szerkezeten ott van a tulajdonos e-mail címe, így felkereste őt.

Bored Panda

A jeladót Kazahsztánban tették rá a ragadozó madárra, a GPS-nyomkövetővel ellátott kütyü pedig a sas minden mozzanatát rögzítette. Kiderült, tudósok kísérleti jelleggel láttak el két évtizeddel ezelőtt húsz sast jeladóval, hogy lássák, merre vezet az útjuk.

A madarak mozgását egy évig követték figyelemmel. Ebből kirajzolódott, hogy a sasok szétszéledtek, rengeteg országot átszeltek, de feltűnő módon a tengereket kikerülték. Az alábbi térkép azt mutatja, merre jártak egy év alatt a GPS-jeladóval ellátott sasok.

Bored Panda

Néhány évvel ezelőtt brit madarászok 16 parlagi sast láttak el nyomkövetővel, és hasonló kutatást végeztek. Kiszámolták, hogy az állatok  által egy nap alatt megtett leghosszabb út 355 kilométer volt. Az esztendő 31.5 százalékát töltötték el telelőhelyükön, 41.9 százalékát költőhelyükön, 26.6 százalék pedig a migrációval ment el.

A statisztikák és a fenti térkép ismét rávilágított, hogy ezek a madarak nagyobb távolságokat tesznek meg életük során, mint amit mi valaha is el tudnák képzelni.

Csodájára jártak Katicabogárnak Hollandiában
Nyugat-Európában egy fajtatársa sem járt még ilyen messze.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: iStock

Olvasói sztorik