Mozaik

Megtalálták a legidősebb magyar fehér gólyát

Korábban a témában:

1984-ben gyűrűzték Tolna megyében azt a fehér gólyát, amelyik Törökországban került kézre július elején, írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Mint írják, a megkerülés egy sajnálatos eseményhez köthető, hiszen a madár elpusztult, de azzal az adattal amit a lábán hordozott kiderült, hogy ez a gyűrűs fehér gólya a legidősebb megkerült madár a hazai madárgyűrűzési adatbankban.

Az EURING (European Union for Bird Ringing) adatbank alapján a legidősebb gyűrűs fehér gólya 39 évet élt, Svájcban sikerült őt meggyűrűzni.

A hazai adatbankban jelenleg 1617 fehér gólya kézre kerülési adatot tart nyilván az MME. Ezeket a madarakat valamilyen okból sérülten vagy elhullott állapotban találták meg.

Az esetek valamivel több mint a fele (51,1%) áramütés vagy elektromos távvezetékkel való ütközés, amely ennél a madárfajnál a leggyakoribb nem természetes mortalitási tényező.

Ott tűnt fel a tari gólya, ahol a legkevésbé számítottak rá
Most már Európa legtöbb gólyával rendelkező országának fészkelő állományát gazdagítja génjeivel.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.