Mozaik

Ott tűnt fel a tari gólya, ahol a legkevésbé számítottak rá

Észak-Németország után nemrég Lengyelországban figyeltek meg egy Taron gyűrűzött fehér gólyát, írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A köztudat a gólyát a hűség mintaképeként tartja számon, hiszen évről évre visszatér a fészkére, és párjához is erősen ragaszkodik. Ha azonban tudományos alapossággal alaposabban elmélyedünk a gólyák életében, jó néhány érdekességet fedezhetünk fel, amelyek itt-ott ellentmondanak a hagyományos vélekedéseknek

– fogalmaznak a cikkben.

Mint írják, a gólyáknál egyáltalán nem szokatlan az a jelenség, hogy kikelési helyüktől távolabb kezdenek költésbe. Ez lehet a szomszéd falu, a szomszéd megye, de akár egy másik ország is. A fehér gólyák ugyanis csak 3-5 évesen válnak ivaréretté, addig úgynevezett kajtár csapatokba verődve kóborolnak. Ilyenkor nagy területeket bejárnak, messzi tájakra is elvetődhetnek, ahogyan az alábbi eset is tanúsítja.

42 fészekben 81 gólyafióka cseperedik az erdélyi faluban
Csodálatosan cseperednek itt a fiókák.

A tari gólya története

A PH07080 gyűrűszámú fehér gólyát 2014-ben fiókaként gyűrűzték Tar községben. Kirepülését követően nem sokat tudtak arról, hogy merre járt. A nyár folyamán többször megfigyelték a közeli gyepeken és mezőgazdasági területeken, amint fészektársaival együtt táplálkozott. Mind a 4 tari fiatal gólya kapott egy messziről is leolvasható színes gyűrűt a szokásos fém gyűrű mellett, amely jelentősen megkönnyíti az azonosítást. A szóban forgó madár a HGN0 számú színes gyűrűt viseli.

Annyi bizonyos, hogy gólyánk többször is sikeresen teljesítette a hosszú vándorutat az afrikai telelőhely és Európa között. Ez azért is említésre méltó tény, mert a fiatal gólyák mintegy kétharmada elpusztul az első vonulás során. A másodéves madarak sokszor nem is térnek vissza Európába, jellemzően Kis-Ázsiában vagy a Közel-Keleten tartózkodnak a tavaszi-nyári időszakban, majd ősszel a vonuló csapatokkal együtt az afrikai kontinens felé veszik az irányt.

Éppen ezért nem volt teljesen meglepő, hogy csak 2017-ben „hallottunk” ismét a tari gólyafióka felől. Az ekkor már 4. naptári éves madarat az észak-németországi Bützow mellett figyelték meg egy mezőgazdasági területen. Gólyánk tehát a jelek szerint a Balti-tenger partvidékére is elvetődött; arról azonban, hogy költésbe kezdett volna, nem tudunk

– magyarázzák.

2019 júniusának elején újabb meglepetésként a madár immár Lengyelországban tűnt fel a Warta folyó közelében, Sieradz városától északra. A folyót szinte teljes hosszában végigkísérik a Natura 2000 hálózathoz tartozó madárvédelmi és természetmegőrzési területek. A madarat a Warta felső szakaszán található Zbiornik Jeziorsko Különleges Madárvédelmi Területen figyelték meg Biskupice település közelében, ahol a folyót kísérő nedves rétek ideális táplálkozóhelyet biztosítanak a fehér gólya számára.

Forrás: Tringa Adatbázis, MME

A tari gólyafióka tehát kalandos utat járt be a Zagyva partjától Lengyelországig, és minden valószínűség szerint most már Európa legtöbb gólyával rendelkező országának fészkelő állományát gazdagítja génjeivel.

Kiemelt kép: Papp Ferenc / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik