Virágzó vidékünk

42 fészekben 81 gólyafióka cseperedik az erdélyi faluban

Az Erdélyben található Keresztényfalván községben nagy becsben tartják a gólyafészkeket, aminek meg is van az eredménye, hisz évtizedek óta rengeteg pár jár oda vissza fészkelni.

Prietenii Belzelor helyi lakos a Facebookon arról számolt be a napokban, hogy az idén 42 hagyományos gólyafészekben költenek a madarak és 81 fiókával örvendeztették meg a helyieket és minden madárbarátot.

Galéria
Fotó: Prietenii Belzelor

Különösen nagy öröm ez most, hisz a természet mostohán bánt a gólyákkal is, így sok kis fióka elpusztult a zord időjárási körülmények miatt nálunk is.

Mint mi is megírtuk, június 21-én például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztaberek községben a villanyvezeték csapdájába esett egy fiatal fióka. A nagy viharban az erős szél felkapta, és leborította a katolikus templom melletti gólyafészket, a gólyapár 3 kicsinyéből kettő kiesett, és a földön elpusztult, de a harmadik életét sikeresen megmentették.

Szerencsére a gólyák ideális fészkelőhelyeket is gyakran találnak, ahol évtizedek óta háborítatlanul hozhatják világra fiókáikat, és ha a természet nem szól közbe, azok felcseperednek és kiröpülnek, majd maguk is szülőpárokká válnak.

30 gólya fészkel egy 100 éves tölgyfán
Beköszöntött a tavasz, az öreg tölgy pedig a gólyák társasháza lett.

Jó látni a fenti fotókon a Keresztényfalván kikelt, megerősödött, szépséges és életképes 81 fiókát, és bízunk abban, hogy a továbbiakban is épségben gyarapodnak, növekednek, idővel pedig maguk is boldog szülőpárokká válnak majd.

Kiemelt kép: Prietenii Belzelor/Facebook

Olvasói sztorik