Mozaik

Szeméttel tömték be a gyurgyalagok költőüregeit Bezeréden

A madártani egyesület helyi aktivistája fedezte fel, hogy a Zala megyei Bezeréd melletti partoldalban ismeretlenek különféle hulladékokkal betömködték az ott megtelepedett gyurgyalagok költőüregeit, írta a Zaol.

Fotó: MTI/Varga György

Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai titkára a portálnak elmondta:

a telep 3-4 éve keletkezett, földmunkák következtében. Ideális fészkelőhely gyurgyalagoknak, amelyek rövidesen meg is jelentek ott. Az első években csak 1-2, most viszont már 6-8 pár fészkelt az út mentén.

Nejlonzacskó, sörösdoboz, tégladarab, pillepalack, papírgalacsin volt a járatokban. A tapasztalatok szerint ilyet felelőtlenségből, “szórakozásból” csinálnak az emberek, akik nem gondolnak tettük következményére. A járatok betömése a bent rekedt madarak éhhalálához és az elárvult tojásokban a fiókák pusztulásához vezet. A gyurgyalag egyébként fokozottan védett madár, eszmei értéke 100 ezer forint.

A járatokat felszabadították, ám a madárvédők meglepetésére az ismeretlen(ek) újra eltömítetté(k) a járatokat, ezért a szakemberek hétfőn figyelőszolgálatot szerveztek az érintett partoldalhoz.

Purhabot fújtak a kétszer is az év madarának választott gyurgyalagok fészkeibe Győrben
A gyurgyalag elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik