Virágzó vidékünk

400 pár partifecske lepte el a fogadásukra épített költőhelyeket

A mindössze 10-15 gramm testtömegű madárkák kiválóan érzik magukat Bácsbokod határában.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportja, valamint Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata közös összefogásának köszönhetően a Bácsbokod mellett található homokbányában idén áprilisban kialakítottak egy meredek falszakaszt a telepesen költő, védett partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok fészkelőhelyéül – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

partifecske2

A közös megvalósítás olyan jól sikerült, hogy május végére 400 pár partifecske és 30 pár gyurgyalag foglalta el a számára felkínált költőhelyet. A madarak zavarása és a homokfal elbányászása költési időben a teljes telep megsemmisülését eredményezheti, ezért a lakosságot tájékoztató figyelemfelhívó táblákat is kihelyeztek.

Felső-Bácskában több mint 10 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése. A kutatók arra próbálnak választ kapni, hogy a telepek között milyen átmozgások vannak egyes költési szezonon belül, valamint azt szeretnék megtudni, hogy egyes példányok évek múltával is ugyanazt a telepet keresik-e fel, vagy akár a több tíz kilométer távolságra levő költőhelyet választják.

Sok kérdés válaszra vár

Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az Alsó-Duna-völgyi madarak egy nagy populációt alkotnak, és egymással viszonylag gyakran keverednek akár egy fészkelési időszakon belül is, ám nagyon sok még a megválaszolásra váró kérdés a faj viselkedését és vonulását illetően. Feltételezhető, hogy ez a faj az Egyenlítőtől délre tölti a telet, de a kutatók pontos információval nem rendelkeznek a partifecskék telelőhelyéről, vonulási útvonaláról.

Nagyon picike madarak

partifecske1

Ez az európai szinten sajnos csökkenő állományú madárfaj, hosszú távú vonuló és mindössze 10-15 gramm testtömeget ér el. A partifecskék a hazai veszélyeztető tényezők mellett – fészkelőhelyek állapotának leromlása, szándékos zavarás, homok kitermelés fészkeléskor – számos veszélynek vannak kitéve a vonulás során. Ezért is fontos, hogy a magyarországi fészkelőhelyein a lehető legtöbb védelmi intézkedéssel próbálják segíteni költésük sikerét.

Képeink illusztrációk – Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik