Mozaik

Dél helyett észak felé indult telelni a vak fehér gólya

Mint arról korábban beszámoltunk, a fehér gólyák többsége már dél felé vette az irányt, hogy elfoglalják telelőhelyüket, egy madár viszont alaposan célt tévesztett, miután rossz felé indult el.

Az állat hétvégén Dánia egyik nagyvárosában, Esbjerg keleti városrészén landolt mindenki nagy meglepetésére, hiszen az országban rendkívül ritka jelenségnek számítanak a gólyák.

Szegény egy villa előkertjében tanácstalanul sétált fel és alá. Mint később kiderült, nem véletlenül, hiszen súlyos szemgyulladásban szenved, jórészt vak – nyilatkozta a Jydske Vestkysten című dán lapnak gólya megmentője, Bjarne Østergaard Rasmussen állatorvos.

A környéken élők hamar felfigyeltek a gólyára, viselkedéséből ítélve azt is sejtették, hogy a nagy madár bajban lehet. Felhívták a dán gólyamentő központ képviselőjét, aki a helyszínre érkezett, és egy halászhálóval első kísérletre sikerült elkapnia.

Feltehetően Hollandiából indult útnak, ugyanis ott gyűrűzték meg. Alaposan célt tévesztett tehát, mert dél helyett észak felé indulhatott telelni.

Forrás: jv.dk

A súlyos szaruhártya gyulladásban szenvedő gólyát később megetetették, jelenleg is ápolják, de még kétséges, hogy sikerül-e felgyógyulnia.

Most szemcseppekkel kezelik, amely remélhetőleg visszaadja a látását. Ha a kezelésnek nincs hatása, a gólyát egy másik gondozóállomáson helyezik el. Addig viszont biztosan nem engedi el, amíg teljesen fel nem épül.

Címlapkép forrása: jv.dk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik