Mozaik

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya

Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

Befejeződött az állatvilág egyik legismertebb szerelmes párjának 17 éve tartó felemelő története. Az iskolai gondnokként dolgozó Stepjan Vokic – aki ma már nyugdíja – 27 évvel ezelőtt talált rá egy sérült gólyára a horvátországi Brodski város környékén, akit magához vett. A röpképtelenné vált, Malenának keresztelt madárnak biztonságos fészket épített az iskolaépület tetején, az évek múltával pedig megérkezett a szerelem is a fészekbe, a Klepetan nevet kapott gólya személyében.

A férfi, aki 25 éve vigyáz egy gólyára és segít a fiókák felnevelésében
Az elmúlt tizenhat évben több, mint 50 fiókát neveltek fel.

A nagy találkozástól számítva Klepetan 17 éven át repült el ősszel Afrikába, ahonnan a következő év márciusában menetrendszerűen visszaérkezett Malenához, aki a hideg teleket a férfi házában egy számára berendezett meleg sarokban töltötte.

Klepetan 2019-es visszatérése a szokottnál is korábban történt: a hím gólya március 18-án landolt a brodi fészekben. Mintha búcsúzni érkezett volna, mert  április közepén elrepült és azóta sem tért vissza. Erről augusztus utolsó napjaiban tájékoztatta “gazdája” az újságírókat.

Klepo öreg madár volt és idei megérkezésekor nagyon betegnek tűnt. Mielőtt elrepült, 3-4 órán át fájdalmas kelepést hallottam. Tudtam, hogy a madarak énekléssel búcsúznak az élettől, ezért biztos vagyok abban, hogy ez volt a búcsú és Klepo az örök vadászmezőkre távozott

– mondta a a 100posto portálnak Stepjan Vokic.

A rövid és fájdalmas együttlét közben két tojás került a fészekbe, de a váratlanul érkezett nagy tavaszi hideg következtében egyikből sem kelt ki fióka. Így nyáron hiányzott a megszokott élet a fészekből, ahol 16 év alatt 66 fiókát nevelt fel Malena és Klepetan.

Ez a természet törvénye, Klepo megtette, amit tehetett. Távozása után napokon át megpróbáltam a tetemét megkeresni, de nem találtam a környéken. Közben pedig Malena olyan szomorú volt, hogy alig evett

– említette a horvát férfi.

Stepjan Vokic arról tájékoztatta a horvát sajtót, hogy a fészket most újjáépíti és reméli, hogy Malena új szerelemre talál. Nyáron ugyan akadtak “udvarlói”, de a fészekbe érkező hímeket mindannyiszor elhesegette a madár.

Kiemelt kép: Youtube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik