Mozaik

850 magyar pusztai kisgólya indult útnak Afrikába

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre.

Az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak. A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 fióka nevelkedett fel, melyek az idős madarakkal együtt nemrég elindultak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyükre.

Megkezdték vonulásukat Afrika felé a magyar gólyacsapatok
A Boszporusznál van a Kelet-Európából érkező madarak fő gyülekezőhelye, itt gyűjtenek erőt útjuk folytatásához.

Békés megyében 262 fehér gólya rakott fészket, 82 százalékuk sikeresen költött, összesen 569 fiókát neveltek fel. A fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,6 – írta olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

A Kígyósi-puszta környékén költött a legtöbb, összesen 99 gólyapár. A sikeres költések aránya is itt a legmagasabb, 84 százalék. A 83 sikeresen költő pár összesen 215 fiókát reptetett. Augusztus 20-ig az összes gólya elvonult, már csak ritkán bukkan fel egy-egy magányos példány

– közölték.

Mint az összesítésből kiderül, a Dévaványai-Ecsegi puszták részterülethez tartozó hat településen összesen 69 gólyapár költött, a Kis Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan alakult az állomány, míg a Kardoskúti Fehértó részterület térségében, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason összesen mintegy 40 pár gólya költött.

80 gólya foglalta el a holland falu villanyoszlopait
Nem mindennapi látványt nyújtott a madarak sokasága.

A Maros-ártér részterületen, Makó térségében az utóbbi 20 évben 37 és 69 pár között váltakozott az állomány. Idén 52 pár költött, tehát átlagos volt szaporulat tekintetében az év.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. Bízunk benne, hogy tavasszal valamennyien visszatérnek hozzánk

– írta a nemzeti park.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Tuvia Kahn

Rendőrök védték a háztetőkön pihenő gólyákat
A heves esőzések miatt kényszerpihenő várt a vonuló madarakra Törökországban.
Olvasói sztorik