Mozaik

Megkezdték vonulásukat Afrika felé a magyar gólyacsapatok

A Boszporusznál van a Kelet-Európából érkező madarak fő gyülekezőhelye, itt gyűjtenek erőt útjuk folytatásához.

Rossz évük van a magyarországi gólyáknak. A késő tavaszi, kora nyári hűvös, sok esővel és viharokkal tarkított időjárás sok fészek tönkremenetelét és fiókák sokaságának elpusztulását eredményezte. A bekamerázott gemenci fekete gólya fészekben az összes fióka odalett, de volt olyan hely az országban, ahol villámcsapás miatt fészek gyulladt ki, és arra is akadt példa, hogy pótmama nevelte a fészekből kiesett kicsinyke madarakat.

A költés óta azonban eltelt néhány hónap, és elérkezett az augusztus, amikor megkezdődik a gólyák vonulása téli telelőhelyeik felé.  Márton András, a dömösi madármentő állomás tulajdonosa és vezetője  arról tájékoztatott, hogy a fehér gólyák jóval a megszokott idő előtt, már lassan egy hónapja elindultak hosszú vándorútjukra.

Fotó: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Shuki Celed

Mi lehet az oka megszokottnál korábbi indulásnak? – kérdeztük a fehér gólyák ismert szakértőjét.

Azt talán a gólyák tudnák elmondani, ha tudnának beszélni. Sajnos hazatérésük után idén az itthon töltött időszak nem kedvezett a madaraknak: a szeszélyes, évszakokat meghazudtoló időjárás, az annak következtében bekövetkező fészkek tönkremenetele, a fiókák elpusztulása mind közrejátszhat abban, hogy a fehér gólyák sokasága a szokottnál korábban indult el téli telelőhelye felé.

Hogyan képzelje el ezt a földi halandó?

Nagyon egyszerűen. A fiókák többsége már júliusban kirepült a fészekből, s bár visszatért oda, és a szülők még napokon át élelmet hordtak nekik. A kicsik fejlettségüknek megfelelően elkezdenek “szárnyalni”, a ilyenkor magukhoz vonzzák társaikat, majd kisebb-nagyobb csapatokba verődve, a gólyaösztönnek megfelelően útnak indultak. Ők lassabban haladnak – hiszen először vonulnak -, mint a szülők. A költőpárok mindig később “rajtolnak”, de jó időjárási körülmények között akár napi 400 kilométert is képesek repülni. Amikor a kicsik kirepülnek és már nem térnek vissza a fészekbe, a szülők vesznek egy nagy levegőt, és önállóan kezdik meg a vonulást. Mintha azt mondanák egymásnak: pajtás, jövőre majd találkozunk ugyanitt.

Nyolcadszor telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Családja elvonult, ő pedig maradt, ahogy az elmúlt 7 évben is tette.

Merre járnak most a magyar gólyák?

Vannak, akik még itthon várnak a “kedvező széljárásra”, de sok Kelet-Európából, így hazánkból vonuló madár már a Boszporusznál gyülekezik, hogy folytassa útját Afrika felé. A gólyabarátok közösségi oldalairól arról is vannak híreink, hogy a madarak sokasága jóval délebbre, már Izraelben vagy Jordániában készül további útjára.

Amikor a vonuló gólyákról beszélünk Afrikát emlegetjük, noha gólyák sokasága marad télen Izraelben. Milyen lehet az arány?

A nagy többség Afrikában telel át, mivel a kontinens táplálékban gazdagabb, mint mondjuk Izrael. Tudni kell, hogy a gólya alapvetően rovarevő és Afrikában annyi a sáska, hogy vígan jóllaknak belőlük hónapokon át.

Fotó: Europress/AFP/Umit Kahriman

A korán kezdődött vonulás ellenére még mindig látunk az országban gólyákat. Meddig?

A tapasztalatok szerint augusztus végéig minden gólya elhagyja fészkét és útnak indul. Persze lesznek, akik maradnak. Tervem, hogy a Magyarországon áttelelő gólyákat egy adatbázisban összegyűtjük, hogy szükség esetén téli táplálásukban segíteni tudjunk.

Kiemelt kép: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Shuki Celed

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik