Mozaik

Megkezdték vonulásukat Afrika felé a magyar gólyacsapatok

A Boszporusznál van a Kelet-Európából érkező madarak fő gyülekezőhelye, itt gyűjtenek erőt útjuk folytatásához.
Korábban a témában:

Rossz évük van a magyarországi gólyáknak. A késő tavaszi, kora nyári hűvös, sok esővel és viharokkal tarkított időjárás sok fészek tönkremenetelét és fiókák sokaságának elpusztulását eredményezte. A bekamerázott gemenci fekete gólya fészekben az összes fióka odalett, de volt olyan hely az országban, ahol villámcsapás miatt fészek gyulladt ki, és arra is akadt példa, hogy pótmama nevelte a fészekből kiesett kicsinyke madarakat.

A költés óta azonban eltelt néhány hónap, és elérkezett az augusztus, amikor megkezdődik a gólyák vonulása téli telelőhelyeik felé.  Márton András, a dömösi madármentő állomás tulajdonosa és vezetője  arról tájékoztatott, hogy a fehér gólyák jóval a megszokott idő előtt, már lassan egy hónapja elindultak hosszú vándorútjukra.

Fotó: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Shuki Celed

Mi lehet az oka megszokottnál korábbi indulásnak? – kérdeztük a fehér gólyák ismert szakértőjét.

Azt talán a gólyák tudnák elmondani, ha tudnának beszélni. Sajnos hazatérésük után idén az itthon töltött időszak nem kedvezett a madaraknak: a szeszélyes, évszakokat meghazudtoló időjárás, az annak következtében bekövetkező fészkek tönkremenetele, a fiókák elpusztulása mind közrejátszhat abban, hogy a fehér gólyák sokasága a szokottnál korábban indult el téli telelőhelye felé.

Hogyan képzelje el ezt a földi halandó?

Nagyon egyszerűen. A fiókák többsége már júliusban kirepült a fészekből, s bár visszatért oda, és a szülők még napokon át élelmet hordtak nekik. A kicsik fejlettségüknek megfelelően elkezdenek “szárnyalni”, a ilyenkor magukhoz vonzzák társaikat, majd kisebb-nagyobb csapatokba verődve, a gólyaösztönnek megfelelően útnak indultak. Ők lassabban haladnak – hiszen először vonulnak -, mint a szülők. A költőpárok mindig később “rajtolnak”, de jó időjárási körülmények között akár napi 400 kilométert is képesek repülni. Amikor a kicsik kirepülnek és már nem térnek vissza a fészekbe, a szülők vesznek egy nagy levegőt, és önállóan kezdik meg a vonulást. Mintha azt mondanák egymásnak: pajtás, jövőre majd találkozunk ugyanitt.

Nyolcadszor telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Családja elvonult, ő pedig maradt, ahogy az elmúlt 7 évben is tette.

Merre járnak most a magyar gólyák?

Vannak, akik még itthon várnak a “kedvező széljárásra”, de sok Kelet-Európából, így hazánkból vonuló madár már a Boszporusznál gyülekezik, hogy folytassa útját Afrika felé. A gólyabarátok közösségi oldalairól arról is vannak híreink, hogy a madarak sokasága jóval délebbre, már Izraelben vagy Jordániában készül további útjára.

Amikor a vonuló gólyákról beszélünk Afrikát emlegetjük, noha gólyák sokasága marad télen Izraelben. Milyen lehet az arány?

A nagy többség Afrikában telel át, mivel a kontinens táplálékban gazdagabb, mint mondjuk Izrael. Tudni kell, hogy a gólya alapvetően rovarevő és Afrikában annyi a sáska, hogy vígan jóllaknak belőlük hónapokon át.

Fotó: Europress/AFP/Umit Kahriman

A korán kezdődött vonulás ellenére még mindig látunk az országban gólyákat. Meddig?

A tapasztalatok szerint augusztus végéig minden gólya elhagyja fészkét és útnak indul. Persze lesznek, akik maradnak. Tervem, hogy a Magyarországon áttelelő gólyákat egy adatbázisban összegyűtjük, hogy szükség esetén téli táplálásukban segíteni tudjunk.

Kiemelt kép: Facebook/Jordan Valley Birding Center/Shuki Celed

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.