Mozaik

Fekete éve van a fekete gólyáknak

Több fészket tönkretett az időjárás, fiókák sokasága pusztult el.

Gemenc közel 18.000 hektárnyi erdőségében mintegy 35 pár fekete gólya költ, ezáltal egész Európa tekintetében ez a legsűrűbben lakott területe e félénk madárnak, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Az idei évben 28 fészekben bizonyíthatóan megkezdték a költést a gólyák, többnyire öreg, természetszerű erdőkben lévő fészkeikben. A májusi hűvös, csapadékos időjárás nem kedvezett az éppen kikelő fiókáknak, több fészekalj már akkor tönkrement. Amik sikeresen átvészelték ezt az időszakot, azok közül jó pár fészekben a tartós táplálékhiány miatt további fiókák, de akár teljes fészekaljak is elpusztultak.

A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai figyelemmel kísérték a fészkeléseket, így pontos adatok állnak rendelkezésre mindegyik párról. Az idei eredmény igen lehangoló: mindössze 6 fészekből repült ki összesen 14 fióka.

A szomszédos Béda-Karapancsa Tájegység Duna menti részén is hasonlóan gyengék lettek a fészkelési eredmények, itt 10 megkezdett költésből csupán 3 esetben volt kifejlett fióka, összesen 5 példány.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik