Virágzó vidékünk
Group black Storks in flight [AT].
Wintering in the National park of Coto Donana Spain [AT]
Biosphoto / Pierre Huguet

Egy halom fekete gólya jelent meg a Csanádi-pusztákon

A vonulásra készülő fekete gólyák idén szokatlanul nagy számban gyülekeznek a Csanádi-puszták részterületén, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.
Korábban a témában:

A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben legalább 70-80 fekete gólya mozog, ami a Magyarországon ritka fajnak számító madár setében igen magas számnak mondható.

A legnépesebb csapat, amelyet sikerült megfigyelnünk, 50 példányból állt. Emellett több helyen láttunk 2-3-5 madarat együtt mozogni

– írták.

Ciconia nigra / Cigogne noire / Black Stork ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage
Illusztrácó – Fotó: ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage

Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak

. A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására. Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.

Hortobágy, 2016. március 14.
A dél és dél-nyugat Afrikában eltöltött tél után, 8-10.000 kilométeres repülõút végén megérkeztek az elsõ gólyák (Ciconia ciconia) a Hortobágyi Nemzeti Park területére. Magyarországon csaknem 5500 pár él belõlük és ezt a távolságot 60-szor teljesítik a 30 évig tartó életük során.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
1822. május 21-ig senki nem tudta, hová tűnnek a madarak télen
Aztán találtak egy nyíllal átlőtt gólyát.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Biosphoto / Pierre Huguet / Europress / AFP

Kommentek

Elba island sea, Portoferraio Enfola headland beach and Capanne mount. Livorno Tuscany, Italy, Europe
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.