Virágzó vidékünk

Egy halom fekete gólya jelent meg a Csanádi-pusztákon

A vonulásra készülő fekete gólyák idén szokatlanul nagy számban gyülekeznek a Csanádi-puszták részterületén, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben legalább 70-80 fekete gólya mozog, ami a Magyarországon ritka fajnak számító madár setében igen magas számnak mondható.

A legnépesebb csapat, amelyet sikerült megfigyelnünk, 50 példányból állt. Emellett több helyen láttunk 2-3-5 madarat együtt mozogni

– írták.

Illusztrácó – Fotó: ©NOVACK N./HorizonFeatures/Leemage

Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak

. A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására. Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.

1822. május 21-ig senki nem tudta, hová tűnnek a madarak télen
Aztán találtak egy nyíllal átlőtt gólyát.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Biosphoto / Pierre Huguet / Europress / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik