Mozaik

Hazaérkezett Afrikából Zoltán, az egyetlen magyar jeladós fekete gólya

Harmadszor járta meg oda-vissza a 26 ezer kilométeres távot, és elfoglalta gemeci fészkét.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásáról. A vonuló madarakra leselkedő veszélyek sokaságát jól mutatja, hogy 2015 óta öt gemenci fekete gólyára szereltek GPS nyomkövetőt Zoltánon kívül, de társainak nem sikerült eljutnia a telelőhelyre.

A jeladó felszerelése

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület összefogásával működő projektben a madárra 2016. június 23-án szereltek jeladót a Gemenci erdőben.

Zoltán 2018 szeptemberében harmadszor indult el afrikai telelőhelyére, amikor megkezdte 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között, amit természetesen teljesített a visszaúton is.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Zoltán vonulása

  • A fekete gólya 2018. szeptember 26-án szánta rá magát Európa elhagyására, Gallipoli és Sarköy között  szárnyallt át Ázsiába. Ezen a napon 165 km-t repült. Szeptember 29-én ért a Török-Szír határvidékre, Aleppo közelében. 3 nap alatt  940 km utat tett meg. A hónap utolsó napján Libanonban, Bejrut közelében éjszakázott. Szeptemberben 10 napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 km utat tett meg Gemenctől.
  • Október 3-án átrepülte a Vörös-tengert, így már Afrikában, a Nílus völgyében folytatta útját. Október 6-án elhagyta a folyót és nekivágott a sivatagnak Szudán déli része felé. A hónap első hetében 2514 km-t tett meg.
  • Október elején elhallgatott a jeladó, Zoltán az elmúlt évekhez hasonlóan továbbrepült a Közép-Afrikai-Köztársaságba, olyan területre, ahol nincs térerő az adatok GSM hálózatokon történő továbbításához. Ilyenkor az adatok a készülék memóriájában tárolódnak addig, amíg újra megfelelő körülmények közé ér a madár.
  • Idén február 20-án érkezett az első adatcsomag,  ekkor már Szudánban járt, útban hazafelé. Február  16-án Zoltán megkezdte vándorútját Gemenc felé.  150-200 km-es távokat megtéve  20-án már Szudán déli  részén járt. 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 km-t tett meg. 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott. Februárban 12 nap alatt 2500 km-t tett meg.
  • Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó.
  • Március 16-án , 3 nap “pihenőt” követően végre útra kelt, Gallipoli mellett átrepülte a keskeny tengerszorost és megérkezett Európába.
  • Március 18-i 380 km-es “ugrását” követően március 19-én már csak 300 km-re volt Gemenctől.
  • Március 20-án még Újvidék közelében éjszakázott.

És itt a legfontosabb hír!

A Gemencz Zrt. tájékoztatása szerint Magyarország egyetlen jeladós fekete gólyája március 21-én dél körül elfoglalta fészkét a gemenci erdők sűrűjében.

Üdv itthon, madárka!

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Ismeretlen gólyák foglalták el Tóbiás és Sára gemenci fészkét
Valószínűleg fiatal pár foglalta el a költőhelyet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik