Virágzó vidékünk

Ismeretlen gólyák foglalták el Tóbiás és Sára gemenci fészkét

Valószínűleg fiatal pár foglalta el a költőhelyet.

2013 óta a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően madárbarátok sokasága követhette élő közvetítésben Tóbiás és Sára, a két fekete gólya életét tavaszi megérkezésüktől fiókáik kirepüléséig.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Elsőként mindig Tóbiás röpült be hosszú útja után a bekamerázott fészekbe, és általában február végén-március elején érkezett meg. 2013-tól ezekben az időpontokban foglalta el költőhelyét Gemecen, a Keselyűsben:

  • 2013 – március 5.
  • 2014 – február 24 .
  • 2015 – március 2 .
  • 2016 – február 26 .
  • 2017 – február 26 .
  • 2018 – március 2.

A 20 éves Tóbiást 1999-ben fiókaként gyűrűzték Bogyiszlón. A szakirodalom szerint a vadon élő fekete gólyák átlagos élethossza 18 év, ezért a madár már-már matuzsálemnek számít fajtatársai között. Talán ezért sem véletlen, hogy 2013-tól kitüntető figyelem kíséri hazaérkezését, melyre idén eddig nem került sor. Megtörténhetett, hogy az idős gólya elpusztult, vagy orvvadászok lelőtték.

Napok óta az tartja lázban különböző gólyás Facebook csoportokban a madárbarátokat, hogy a bekamerázott fészket kik foglalták el. Mert hol egy tojó, hol egy hím látogatott a költőhelyre, de egyik sem Tóbiás vagy Sára. A kamera közvetíítéséből március 12-én délelőtt készített fotón jól látszik a két gólya, feltehetőleg egy pár, de egyikük sem visel azonosító gyűrűt.

Bár Tóbiás megérkezésére kevés esélyt látnak a szakemberek, ám ha mégis megtörténne, ritkán látható harc történhetne a fészekben.

A Gemenc Zrt közleményében tudatta:

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a többszázezres rajongótábor. A Gemenc Zrt. bízik abban, hogy gyűrűjéről valahol azonosítani tudják Tóbiást, az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólyát.

A fejleményekről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

A fészek jelenlegi élete

ÉLŐ ADÁSBAN IDE KATTINTVA

tekinthető meg.

Kiemelt kép: Facebook/Stork Exchange International

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik