Mozaik

Elpusztult az összes fióka a bekamerázott gemenci gólyafészekben

A viharos, esős időjárás áldozatai lettek a madarak.

Magyarország egyetlen bekamerázott fefete gólya fészke a Gemencben található, ezért sem meglepő, hogy az abban élő gólyapár élete évek óta kiemelt figyelmet kap a természet szerelmeseitől.

A fészekben költő fekete gólya pár életét 2013 óta követhetik nyomon a gólyabarátok webkamera segítségével. Tóbiás és Sára 2019-ben nem tértek vissza, helyükre egy fiatal pár költözött. Ők négy tojást raktak, mindegyikből kikeltek a madarak, de május 10-én – feltehetően a hűvös, csapadékos időjárásnak – kettő elpusztult.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Az életben maradt másik két kisgólya szépen cseperedett, június első napjaiban  elkezdték lecserélni a fehér pihetollaikat. Néhány napja szüleik már csak az etetésre érkeztek vissza a fészekbe, ám a nem várt tragédia bekövetkezett. Hogy a fiókák elpusztulását a hiányos táplálkozás vagy a vihar okozta, az örök rejtély marad.

A Gemenc Zrt. június 20-án az alábbi közleményt adta ki:

A június 17-i viharok után megszűnt a közvetítés a fészekből. Ma reggel sikerült helyreállítani a kameraképet. Sajnos az elmúlt napokban mindkét fióka elpusztult. A Gemenc Zrt. a további internetes közvetítést a gemenci feketególya-fészekből leállítja. Az erdőgazdaság köszöni minden gólyaszeretőnek az elmúlt hónapokban tanúsított érdeklődését.

Kiemelt kép: Gemenc Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik