Virágzó vidékünk

Tüneményesek a Pilisben meggyűrűzött fekete gólya fiókák

A fiatal madarak várhatóan július folyamán hagyják el a fészket.

Folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sikeres együttműködése a fokozottan védett madárfajok megtelepedésének segítésére. A program keretében június végén, Pilismaróton és Esztergomban összesen hat fekete gólya fiókát gyűrűztek meg a szakemberek. A pilisi élőhelyek gazdagságának, és a közös természetvédelmi munka eredményességének újabb bizonyítéka az erdőben fészkelő fekete gólyák sikeres utódnevelése – olvasható a Pilisi Parkerdő weboldalán.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

2018-ban már két fekete gólya pár költötte ki eredményesen fiókáit a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén. A fészkek az Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen találhatók. A fokozottan védett madárfaj elterjedését szemmel láthatóan segítik a Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távú élőhelyfejlesztési programjai, mint például a vizes élőhelyek védelme. A táplálékbőség mellett szükség volt a biztonságos fészkelő helyek fenntartására, ezért a két szervezet irányításával műfészket, valamint megfelelő védelmi zónákat alakítottak ki és ezek folyamatos védelmével biztosították a költéskor szükséges nyugalmat a madarak számára. A munka meghozta gyümölcsét, hiszen a két fészkelő párnak már három-három, azaz összesen hat fiókája kelt ki az idei nyár elején.

Csodás látványt nyújtanak halászat közben a fekete gólyák
A Tisza környékén bőven találnak csemegét.

A további nyomonkövetés, és a természetvédelmi munka szempontjából kiemelten fontos információszerzés érdekében a fiókákat a fészek elhagyása előtti időszakban, június utolsó napjaiban meggyűrűzték a szakemberek.  Mivel a madarak nem a szaglásuk alapján azonosítják fiókáikat, a gyűrűzés nem jelent kockázatot a fiókák további nevelése szempontjából. A szülők visszatértek a fészekre, és tovább etetik a már most közel 1 méteres szárnyfesztávolságú kicsinyeket. A fiatal madarak várhatóan július folyamán hagyják el a fészket, és kezdenek el önállóan táplálkozni.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a vándorsólymoknál is tervezi a közös program folytatását. Sajnálatos, hogy május elején a Pilisben kifosztottak egy vándorsólyom fészket.

Kirabolták az Év madarának a fészkét a Pilisben
A vándorsólyom természetvédelmi értéke egyedenként 500 ezer forint.

Kiemelt kép: Pilisi Parkerdő Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik