Mozaik

Rejtélyes körülmények között változott rozsdabarnává egy fehér gólya

Nagy valószínűséggel valamilyen folyadékkal való huzamosabb kontaktus okozhatta a látványos elszíneződést.

A németországi Ernst-Thälmann településen, Ziltendorf mellett a vetésben a rozsdabarna gólya arra vár, hogy csurranjon-cseppenjen neki és családjának valami harapnivaló.

Nemcsak szembetűnő színezete teszi mesebelivé a fehér gólyát, hanem fehér lábai is.

A ziltendorfi lapályban a fiatal fehér gólyák már türelmetlenül készülnek telelésükre, a „vén rókák” azonban nem kapkodnak. Így van ez Ernst-Thälmann településen is, ahová a nevezetes, különös színű gólya uraság, „Adebar” is tartozik, írja a moz.de portál.

Christina (70) és Gerhard Binder (72) 1999 óta fotózza és figyeli meg a helyi gólyákat. Így tett a házaspár a disznóhizlalda romjainak kéményén éldegélő„Adebar” és „Adelheid”, valamint négy fiókájuk esetében is. Ők figyeltek fel a különös rejtélyre is: „Adebar” fehér gólyaként érkezett, de már régóta elszíneződött a csőrétől  a szárnyáig rozsdabarnává. A Németországi Természetvédelmi Szövetség szakértői is tanácstalanul állnak a misztérium előtt, és csak találgatnak.

Március 31-én és április 7-én érkezett meg ide a gólyapár, akkor mindketten fehérek voltak. Sokat fotózzuk a gólyákat, és azt vettük észre, hogy június 2-ától a hím gólya erőteljesen elszíneződött, méghozzá rozsdabarnára

– mesélte Christina Binder, egykori gimnáziumi biológia és kémiatanárnő.

Ennek a jelenségnek csak kétféle magyarázata lehet. Vagy ugyanarról a madárról van szó, amelyik időközben elszíneződött, vagy egy másik gólya foglalta el a fészkét. Ez utóbbira azonban kicsi az esély, mert harcnak nem volt nyoma, márpedig az ilyen fészekfoglalás mindig látványos.

Elszíneződött vándormadarak

Jan Schormann, az Unesco Elba-Brandenburg térségi bioszféra rezervátumának alelnöke szerint több ilyen eset is előfordult már Brandenburg területén, az „Európai gólyafaluként” is emlegetett Rühstädt településre kék tollazattal érkezett haza egy alkalommal egy fehér gólya. Abban az esetben, mint utólag kiderült, egy török kelmefestő műhely szennyvízcsatornába eresztett hulladékanyaga volt a ludas.

Korábban itt még nem láttak hasonlót. Az égési sérülések okozta elszíneződés kizárható, annak ugyanis nyoma maradna a madár testén, tollazatán. Így nagy valószínűséggel valamilyen folyadékkal való huzamosabb kontaktus okozhatta a látványos elszíneződést.

A szakértők vizsgálják a jelenség okát. Fontosnak tartják, hogy kiderüljön, milyen vizekben tartózkodhatott rendszeresen a gólya táplálék után kutatva, ami az elszíneződését okozhatta.

30 gólya fészkel egy 100 éves tölgyfán
Beköszöntött a tavasz, az öreg tölgy pedig a gólyák társasháza lett.

Kiemelt kép: Gerhard Binder

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik