Mozaik

Százezernyi gólya indul a szellők szárnyán Isztambulból Afrikába

Felemelő látvány a gyülekezés és a fegyelmezett összetartás.

Javában tart a “gólyaszezon”, a sokak számára oly kedves madarak nagy része már elindult Afrika felé. Vonulásukat gólybarátok sokasága kíséri figyelemmel, köztük természetesen az ismert magyar madármentő, Márton András is.

A dömösi férfi ezúttal pihenés gyanánt Isztambulba utazott, hogy néhány napig élőben lássa azt a csodát, amit a gólyák gyülekezése nyújthat egy embernek. Az isztambuli repülőtér közelében lévő hatalmas mező a keletről érkező vonuló madarak fő gyülekezőhelye, itt merítenek erőt útjuk folytatásához, néhány hét leforgása alatt százezres nagyságrendben.

A madármentő a hosszú és fáradságos út után nem is pihent sokáig, első dolga a gólyák közelébe vezetett, ahol felemelő látványban volt része.

Álltak a gólyák a szántóföldön, csőrrel mind egy irányba fordulva. Először furcsa volt a látvány, nem értettem. Aztán egyszercsak megérkezett a tengeröböl, a völgy felől az egyre erősödő napsütés keltette, felfelé áramló meleg szél – és akkor megindultak. Ekkor értettem meg, ezért álltak azonos irányba, erre vártak, ezt a szelet várták. Szinte szárnycsapás nélkül csak ráfeküdtek a szélre, s az már emelte is fel őket. A csapat elején csupa felnőtt gólya repült, ők döntötték el, mi az indulás pillanata, merre fordulva, hogyan emeljedjen a csapat, hogy a legjobban kihasználják a szelet

– írta Facebook bejegyzésében.

S hogy mindenki átélhesse a látványt, posztolt egy rövid videót is erről a felemelő érzésről. Valóban bámulatos és köszönet érte.

Kiemelt kép:  Facebook/Emine Nurhan Tekin

Olvasói sztorik