Virágzó vidékünk

Egyre több a rétisas a Körösök mentén

Az újonnan érkező madarak a Begécsi-halastavak közé ékelődött puhafás ligeterdőben építettek fészket.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén fekvő Kis-Sárréten a korábbi három mellett idén egy negyedik rétisas-pár is költésbe kezdett, írja a Nemzeti Park honlapja.

Az első pár 2003-ban foglalta el a korábban kihelyezett műfészket az Ugrai-halastavakon, akkor sikeresen nevelték fel ott fiókáikat is. Szerencsére nem kellett sokat várni a második költőpárra sem, ők a Begécsi-halastavakat övező erdőkbe kihelyezett műfészket választották. Hosszabb szünet után, 2016-ban érkezett a harmadik pár, amely a halastavaktól délre, az országhatár közelében épített otthont magának.

Örökbe adtak két sasfiókát a Kiskunságban
Az adoptáció szerencsére sikeres volt, a pótszülők hamar túllendültek a meglepetésen.

Idén pedig újabb költőpárral gazdagodott a terület. Az újonnan érkező madarak a Begécsi-halastavak közé ékelődött puhafás ligeterdőben építettek fészket, a négy fészek így mintegy 5 kilométeres sugarú körön belül helyezkedik el. Ez – figyelembe véve a faj nagy területigényét -, viszonylag sűrű állománynak mondható.

A Kis-Sárrét távolabbi szegletében is évek óta költ még két pár, így összesen hat rétisas-fészket kísérnek figyelemmel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A rétisas a legkorábban költő ragadozó madarunk, így már mindegyik pár tojásokon ül. Általában 1-3 tojást raknak, melyekből 38 nap elteltével, várhatóan március végén bújnak majd ki az első fiókák.

Kiemelt kép: Wikipedia.com

Megszerették a Kis-Sárrétet a fekete gólyák
A gólyapárok egy több mint 200 éves tölgyfát, és egy közel 100 éves magyar kőrist választottak lakhelyül, s összesen 5 fiókát neveltek fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik