Mozaik

Különleges madár tévedt a Mecsekbe

donald hobern/wikimedia commons
donald hobern/wikimedia commons
Kővágótöttös községben találták a vörösnyakú vöcsököt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kapta a segélyhívást, miszerint a Mecsek déli lankáin elterülő Kővágótöttösön ritka vízimadarat találtak, írta a nemzeti park a weboldalán.

Kapcsolódó
Furcsa kinézetű madár tévedt el Érsekcsanádon
Útbaigazításra volt szüksége.

A faluban nincs olyan víztest, ahol hosszúcsőrű, úszóhártyás lábú madár előfordulhatna, de tapasztalták már, hogy a természetben bármi megtörténhet, ezért az ilyenkor szokásos eljárás szerint a nemzeti park illetékes természetvédelmi őre meg is jelent a helyszínen.

A családi házból a bejelentő valóban egy vízimadárral a kezében jelent meg, mégpedig egy különlegességgel, egy fiatal vörösnyakú vöcsökkel.

A segítőkész család elmondása szerint a madarat a faluba vezető bekötőútról szedték fel a reggeli órákban, az országút szélén ücsörgött. Talány, hogy kerülhetett oda, de szerencsére egészséges volt

– közölte a nemzeti park.

Mivel a vöcsök nem az országutak vándora, ezért a madarat a közeli Pellérdi-halastavaknál engedték szabadon, hogy kipihenve a szárazföldi kalandot, folytathassa útját a Földközi-tenger partvidékén elterülő telelőterületére.

A vörösnyakú vöcsök (Podiceps grisegena) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Kapcsolódó
Nem minden évben téved ilyen madár az országba
Természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Állománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik