Mozaik

Ritka látvány a búbos vöcsök násztánca

Miklós Marianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Miklós Marianna Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Olyan, mintha az ember egy természetfilmbe csöppenne.

Hazánk rendszeres fészkelő és legnagyobb vöcsökfaját, a búbos vöcsköt (Podiceps cristatus), a Kis-Balaton egyik rejtett öblében sikerült megfigyelni, ahogyan a hím és a nőstény pár gyönyörű nászruhájukban eljárták látványos násztáncukat egymásnak – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a weboldalán.

A szertartás szépen fokozatosan történt, először csak úszkáltak a vízen, egymással ellentétes irányban, majd egyszer csak a hím és a tojó kitárták szép, vörösesbarna tollgallérjukat és szarvacskára emlékezettő bóbitájukat, majd lebuktak a vízfelszín alá, hogy a csőrükben a felszínre hozott növényi részekkel kiemelkedve a vízfelszín tetejére, begyüket egymásnak feszítve táncoljanak.

A násztánc nem tartott pár percnél tovább, de az élmény felejthetetlen marad, hiszen ilyenkor olyan, mintha az ember egy természetfilmbe csöppenne

– írták a beszámolóban.

Kapcsolódó

A búbos vöcskök násztánca páronként változik, de minden esetben látványos. A násztánc eljárása után, amely során megtörténik a párválasztás, elkezdik építeni utódaik számára a fészküket.

Az úszó fészket általában a sűrű növényzetben valamely holtág, mocsár vagy más állóvíz felszínén nádból, gyékényből, hínárból és más vízinövényekből építik. A pár a fészek körül kisebb revírt tart fenn. Ebbe a gondosan óvott fészekbe tojja a tojó az 5-7, eredetileg kékeszöld, később a rothadó növényektől sárgásbarnává színeződő tojást, amelyek 19-20 nap alatt kelnek ki.

Mindkét szülő részt vesz a költésben, majd a velük tartó fiókák etetésében. A kicsinyek védelmére gyakran hátukra veszik őket a szüleik, és így úsznak együtt, de a fiókák már kezdetektől fogva jól úsznak és buknak. A fiókák 20-30 nap múlva kezdenek önállósodni, de a család még jó ideig együtt marad.

Kapcsolódó
Rejtőzködve bújik meg a Kis-Balaton picinyke szigete
A terület egy fahídon átsétálva közelíthető meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik