Mozaik

Ilyen elképesztően csábító és szép násztáncokat ritkán látni

Szerte az állatvilágban különböző udvarlási rituálékkal találkozhatunk. A hímeknek meg kell dolgozniuk, hogy felkeltsék a nőstények figyelmét. Ez különösen igaz a madárvilágban, ahol lenyűgöző példákkal találkozhatunk.

Feketelábú albatrosz

A kampós csőrű – főleg halakkal táplálkozó – albatroszok a legnagyobb úszóhártyás lábú madarak. Egyes fajainak szárny-fesztávolsága eléri a 2 métert. Tekintélyes méretük, remek állóképességük és bámulatos repülésük révén az albatroszok a fáradhatatlanságot és a messzi óceánokat szimbolizálják. Lélegzetelállító látvány, ahogyan a hajókat követik. A szárazföldön meglehetősen esetlenek, csak költeni (a költéshez fészket rakni), udvarlás és párosodás céljából mennek oda. Albatrosz faj szép, kidolgozott és kissé furcsa de egyedülálló udvarlási táncot ejt. A fekete lábú albatrosz bír az egyik legérdekesebb, legösszehangoltabb mozgással. Lássuk be, tényleg csodás!


Vöcsök

Ha van madár, mely rászolgál a szeretetre, sőt példamutatásra, akkor az a búbos vöcsök lenne. Már udvarlási szertartása is hihetetlenül látványos. A párocska egymással szemben áll, majd a vízen körbe-körbe forog, majd lebuknak a víz alá és onnan felcincált növényekkel ajándékozzák meg egymást. Ők a legnagyobb gerincesek azzal a képességgel, hogy képesek a vízen járni és akár 20 lépést is meg tudnak tenni másodpercenként. Ahogyan együtt halad a pár a vízen gyakorlatilag meghatározza a jövőjüket. Ha nem tudnak lépést tartani egymással, akkor nem lesznek társak.

Paradicsommadár

A paradicsommadaraknak káprázatos párzási rítusaik vannak. A legtöbb paradicsommadár-félék családjába tartozó hím nemcsak pompás tollazatával igyekszik felkelteni a tojó figyelmét, de parádés táncával is. Mintha egy fekete napernyő tárulna elénk, benne csillogó, élénk színekkel… Szavak helyett íme a látvány!

Páva

Talán az egyik leghíresebb udvarlási szokással a páva rendelkezik. A kakas dísztollainak kialakulása két éves korban kezdődik, teljesen kifejlett uszályát a 3. évben kapja. A tojó egyszerűbb színű, egyszínű barna, melle és hasa fehér. Hossza 110–125 cm (a nőstényé 95 cm), szárnyhossza 46 cm (40 cm), farkhossza a dísztollakkal elérheti a 150 cm-t (a nőstényé 33 cm). A kakasok díszes farktollazatukkal próbálják elcsábítani a tojókat, akik pedig azt a kakast választják, amelynek a legpompásabb a farktollazata. Az eredmény: a kakasoknál olyan pompás farktollazat fejlődött ki, amely sok esetben hátrányt is jelenhet számukra.

Daru

A daru költőhelyként zavartalan helyet keres nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon, vagy lakatlan pusztákon. A daru kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. A hímek divatos tollazat helyett játékosan tipegnek, ugrálnak.

Flamingó

Valódi balerinák. A násztáncot járó flamingók csoportjai magasra nyújtott nyakkal masíroznak a vízben, s közben csőrüket egyik oldalról a másikra ingatják. Fel-le ugrálnak és táncolnak, s miközben szárnyukat kitárják, megvillannak élénkvörös tollaik. Gyönyörű színeiket fitogtatva nekiiramodnak, a vízből a levegőbe emelkednek, majd újból leszállnak és megismétlik a jelenetet. A flamingók olyan szorosan simulnak egymáshoz, hogy egyetlen flamingó sem dönthet úgy, hogy magányosan kap szárnyra.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik