Mozaik

Nem minden évben téved ilyen madár az országba

Wikipédia/subramanya
Wikipédia/subramanya
Természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Állománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak.

Magyarországon rendkívül ritkán látható partimadarat, egy lilebíbicet figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tavon, írta a nemzeti park.

Kapcsolódó
50 év után tért vissza a bíbic Somogyba
A jövőben a gólyatöcs és a pásztorgém is elfordulhat.

A madár először március 30-án bukkant fel egy 1200 példányos bíbiccsapatban.  A déli órákban a bíbicekkel együtt ment pihenni a Fehér-tóra, majd délután a csapattal együtt kiment a környező területekre táplálkozni. Március 31-én a déli órákban ismét megfigyelték, amint a bíbicek közé vegyülve beszállt a tóra.

A fokozottan védett lilebíbic testmérete hasonló ugyan a bíbicekéhez – a lába kicsit hosszabb -, de tollazatának színe alapján viszonylag könnyű felismerni. Más partimadaraktól eltérően ugyanis a hasa nagyon sötét, a szemöldöksávja pedig nagyon világos. Reptében jól látható a jellegzetes fekete-fehér szárnymintázata.

A kardoskúti Fehér-tavon legutóbb 2020. október 8-án figyeltek meg lilebíbicet.

Magyarország kiesik a faj vonulási útvonalából. A telet Afrikában tölti, ahonnan a Közel-Keletet átrepülve tér vissza költőhelyére, a közép-ázsiai sztyeppékre. A kardoskúti élőhely, az itteni rövidfüvű gyepek és a szikes tó nagyon hasonlít a közép-ázsiai sztyeppékre, talán ezért is bukkan fel itt néha egy-egy példány.

Régebben sokkal ritkábban láttak lilebíbicet, előfordult, hogy évekig egy sem került szemünk elé. Valószínűsíthető tehát, hogy vonulási útvonalában némi elmozdulás történt, ezért figyelhetők meg egyre sűrűbben egy-egy magányosan vonuló madarat

– olvasható a portálon.

A lilebíbic különösen veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Állománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak.

Kapcsolódó
700 kilométert repült egy nap alatt Zsuzsanna, a jeladós bíbic
A madár villámgyorsan halad a melegebb égtáj felé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik