Virágzó vidékünk

Telelő hegyi récék Baja új látványosságai

Tamás Ádám / Kiskunsági Nemzeti Park
Tamás Ádám / Kiskunsági Nemzeti Park

A Dunára általában október-november tájékán érkeznek meg északról az itt telelő récefajok. Az egyik ilyen a hegyi réce, melynek kisebb csapatát most egészen közelről figyelheti meg az, aki a Türr István-kilátóhoz sétál Baján, közölte Facebook-oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A poszt szerint a Dunán több récefajt is láthatunk ott a part mentén úszkálni, például a jól ismert tőkés récéket és a barna fejű barátrécéket.

Tamás Ádám / Kiskunsági Nemzeti Park

A hegyi réce a tőkés récénél kicsit kisebb, Eurázsia északi részén tengeri és tundrai élőhelyeken fészkelő bukóréce. Alapvetően tengerpartokon telel, ősszel és tavasszal rendszeresen átvonul az országon, de kisebb számban a telet is nálunk töltik a Dunán, Balatonon és a nagyobb halastavakon. Általában egyesével vagy kisebb csapatokban látható, áll a bejegyzésben.

Hozzáteszik, a nászruhás gácsérok fekete feje zöldes csillogású, szemük sárga, a mell és a test hátulsó része fekete, a testoldal fehér, míg a hát szürkésfehér, finoman sávozott. Halványszürke csőrük végén fekete folt van. A tojók leginkább arról ismerhetők fel, hogy a csőrtövüknél a tollazat fehér. Sötétebbek, mint a gácsérok, a testoldaluk sem fehér.

Tamás Ádám / Kiskunsági Nemzeti Park

A hideg miatt egy kisebb hegyi réce csapat egészen behúzódott a városba Baján az elmúlt napokban, így most bárkinek lehetősége van meglesni őket a Türr-kilátó környékén.

Kapcsolódó
A Mexikói-öbölben őshonos rákfaj terjed a Duna vízrendszerében
Már nemcsak termálvízzel terhelt élőhelyeken, hanem az urbanizációs hatásoknak jelentősen kitett dunai befolyókban is megjelenhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik