Kertünk-Portánk

Így csábíthatunk ezer katicabogarat a kertbe

Ezek a kis piros pöttyös bogarak hihetetlen csodát képesek végezni a kertben.

A katicák nemcsak aranyosak, de a jelenlétük nagyon hasznos is, hiszen segítenek a levéltetvek és más kerti kártevők pusztításában – ha a kis bogarak megjelennek és végzik a dolgukat, csökkenthető a vegyi növényvédő szerek használata, írja a naturallivingideas.

Néhány növényevő faj kivételével, amelyekről ismert, hogy kárt okoznak az olyan növényekben, mint a kukorica, a spenót és a szójabab. A katicabogarak általában ártalmatlanok, és nagy hasznuk, hogy a kerti növényeket fertőző kis rovarokkal, levéltetvekkel táplálkoznak, ez pedig előnyös a kertek számára.

10 természetbarát szer a hangyák távol tartására
Így nem lesz állatkínzás a rovarok távol tartása.

A katicabogarak napi 40-50 levéltetűt is elfogyasztanak, egy felnőtt egyed élete során valószínűleg körülbelül 5000 rovart és lárvát pusztít el.

A tojásból kikelt katicalárvák is roppant falánkok, 400–500 levéltetűt is megesznek 2-3 hét alatt, mielőtt bogárrá  alakulnak. A katicabogár életciklusa kb. 5 hét, 5-6 generáció születik a tavaszi-nyári időszakban.

A levéltetvek nem az egyetlen zsákmányuk. Sok más kerti kártevőt is elpusztítanak, hasznos munkát végezve ezzel a kertben. Jelenlétük tehát hasznos, azonban csak akkor jönnek és maradnak a mi kertünkben, ha a feltételek megfelelőek.

Hogyan vonzzuk a katicabogarakat a kertünkbe?

1. Kerülni kell a kémiai permetezést
A katicabogarakat nem érintik az enyhe rovarölő szerek, de valószínűbb a megjelenésük a permetezetlen területeken.

2. Tetvesedésre hajlamosabb növények ültetése
A rózsák jól ismerten tetvesedésre hajlamosak. A szegfűszeg és a körömvirág két másik dísznövény, amelyek szintén gyakran tetvesek. A zöldségek közül a káposzta, saláta, retek, paradicsom és burgonya vonzza a levéltetveket. Ezek közül néhányat érdemes ültetni a kertbe, hogy odavonzzák a katicákat.

3. Megfelelő pollen- és nektárnövények ültetése
A jótékony katicabogarak főképp húsevők, de szeretik a pollent és nektárt is, különösen a növekedési időszakuk alatt. Vannak növények amik kimondottan katicabogár mágnesek. Ezek közé tartozik a kapor, édeskömény, vad sárgarépa, kömény és koriander. Nem árt belőlük néhányat a kertbe elültetni

Ezek a kis piros pöttyös bogarak a kertészek jó barátai, hihetetlen csodát képesek végezni a kertben, ha megjelennek szurkoljunk, hogy ne szálljanak el.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik