Kertünk-Portánk

Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt

Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.

Kertünkben rengeteg élőlény lelhet otthonra, hiszen a benne megtalálható növények, a rejtett kis zugok, ahol biztonságosan meghúzódhatnak, szinte mágnesként vonzzák őket.

Vannak szívesen fogadott kis lakóink, akikkel szívesen osztjuk meg kiskertünket, de olyanok is akadnak, akiket szívesebben látnánk a telekhatárainkon kívül.

A nem kívánatos vendégeket sem kell azonnal elpusztítanunk, hiszen apró kis segítőinknek ők jelentik a táplálékforrást, és ezzel együtt tőlük függ az életben maradásuk. Aki saját maga termeli meg a zöldségeit, gyümölcseit az törekszik arra, hogy méreganyag mentes termékek kerüljenek a család asztalára. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, hogy megpróbáljuk fenntartani kertünkben a hasznos és a káros élőlények egyensúlyát.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny – Ájtatos manó

Fel kell ismernünk ki a barát, és ki az ellenség

A biokertész élőlények a legtöbb kertben megtalálhatóak, vagy egy kis odafigyeléssel odacsalogathatóak. Azt mindenki jól tudja, hogy a kertevők pusztításában nagyon nagy szerepet vállalnak a rovartársadalom szereplői, akik között szép számban akadnak hasznos kis segítők.

Katicabogár

Sokunk elsőként a katicabogarak jutnak az eszébe, pedig mellettük még számos önkéntes kis segítőink vannak, akik talán nem annyira közismertek, de ugyanolyan hatékonyan védelmezik kertünk növényeit, mint a katicák.

Ha már a katicákról esett szó elsőként ismerkedjünk meg a hétpettyes katicával, de talán nem is kell őt bemutatnom, hiszen csinos külsejüknek, és kedves nevüknek köszönhetően számos gyermekversnek és népdalnak a fontos szereplői, és legyen gyermek vagy felnőtt, mindenkit elvarázsol a velük való találkozás. Akik pedig kertjüket művelik, igazán nagy becsben tartják eme pettyes ruhát viselő rovart, hiszen ő az egyik legfontosabb segítőnk a kártevők elpusztításában. Életük során sok száz levéltetűtől, szövőatkától és pajzstetűtől mentik meg növényeinket. Mind a lárva, mind pedig a kifejlett bogár, ezekkel, az ellenségekkel táplálkozik.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Fátyolka

A katicák mellett a másik legfontosabb segítőink a fátyolkák. Jellegzetes nagy csillogó szemük, és ugyancsak a nap fényében csillogó kékeszöld, fátyolszerű szárnyuk igazán egyedi kinézetet kölcsönöz a számukra. Lárvái, és az egyes fajok imágói is levéltetvekkel táplálkoznak, így kifejlődésük alatt több száz élősködőt fogyasztanak el. A nőstény petéit minden estben a levéltetvekkel ellepett növényekre rakja, hogy azok a kikelés után egyből táplálékhoz tudjanak jutni. A kifejlett rovarok legtöbbjének főként a nektár és a levéltetvek által kiválasztott mézharmat szolgál táplálékul.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Pók

Ezek az egyébként teljesen ártalmatlan élőlények a pókok a leghatékonyabban pusztítják el a legyeket, a poloskákat, a hernyókat vagy éppen a levéltetveket. Ha megpróbálunk megbarátkozni velük, és helyet adunk nekik a kertünkben, meglátjuk, hogy csendes, és rejtőzködő életet élő rovarok nagy hasznunkra fognak válni. A következő hasznos segítőnk, egy igazi vérbeli ragadozó, aki kedves nevével ellentétben nem ismer kegyelmet, ő pedig nem más, mint az imádkozó sáska vagy más néven ájtatos manó. Mozgásuk lassú és megfontolt, de nincs is okuk a sietségre, hiszen a környezetüktől függő zöld vagy barna színük kitűnő álcázást biztosít a számukra. Kifinomult látásukkal, könnyedén és jól forgatható fejükkel minden apró kis mozgást érzékelni tudnak, és ha tüskés fogólábaikkal lecsapnak rovar áldozatukra, többé azt el nem eresztik.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Szitakötő

Ez igazán könnyed röptű rovar  ha megjelenik a kertünkben, biztosan rá szegeződik a szemünk, és látványa egy pár pillanatra biztosan elvarázsol mindenkit, ő pedig nem más, mint a szitakötő. A nap fényében csillogó szárnyaik, egyedi mintás testük, és ügyes röptük, igazi repülő akrobaták benyomását keltik. Azonban nem csak a csinos külső miatt okoznak nekünk boldogságot, hanem ragadozó életmódjuknak köszönhetően számos kártevőt pusztítanak el, mellyel megkönnyítik a kertünk növénylakóinak az életét. A kifejlett egyedek legtöbbje csak a párzás és a peterakás idejére térnek vissza a vizekhez, addig pedig akár a kertünkben is tiszteletüket tehetik zsákmány után kutatva.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Zengőlégy

Külsejével nem csak minket, embereket képes megtéveszteni, hanem a kitűnő álcázásával, nagy ellenségét, a madarakat is könnyedén becsapja. A darázsra emlékeztető zengőlegyek azonban ártalmatlan rovarok, hiszen nincsen fullánkjuk, amivel kellemetlen szúrást okozhatnának, csak a kinézetükben van hasonlóság, ami éppen elég ahhoz, hogy életük védve legyen az ellenségeiktől. Aki szakértőbb szemmel vizsgálja őket, könnyen rájöhet a turpisságra, hiszen egy pár szárnyuk, és „darázsderekuk” hiánya hamar elárulja légy voltukat. A zengőlegyek kikelő lárvái, fejlődésük alatt, rengeteg levéltetvet fogyasztanak el, ezzel ők is a kertünk hasznos rovarjainak a körét bővítik.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny

Az imént említetteken kívül még számtalan olyan apró rovar éli velünk a mindennapjait, akik rejtetten megbújva a növényeink védelmében, a mi oldalunkon állva, segítik, hogy az asztalunkra finom, egészséges és vegyszermentes táplálék kerüljön. Vigyázzuk és óvjuk őket, hiszen nélkülük, nem lehetne a biokertészkedést, és kertünk egyensúlyát fenntartani.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny – Imádkozó sáska

Szerző: Miskolczi  Tímea Panny

Kiemelt fotó: banco-de-imagines

Ilyen elbűvölő, mikor megcsillan a rovarokon a gyöngyöző harmat
A természet csodái nagyító alatt. Gyönyörű!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik