Kertünk-Portánk

16 lenyűgöző tény a méhekről – Vigyázzunk rájuk!

Ki gondolta volna, hogy a méhészet mint ősi mesterség, csaknem egyidős az emberiséggel? A méhek tehát már nagyon rég óta a barátaink.

Jó tudni, és fontos óvni őket

1. A mézelő méh az egyetlen rovar a világon, ami ételt szolgáltat az embernek.

2. Legfőbb szerepük a természetben a hasznos beporzás! Nagy baj történne, ha eltűnnének!

3. A nekünk láthatatlan ibolyán túli sugárzást (UV) is látják, így tudnak tájékozódni felhős időben is.

4. A méhek legföljebb 4-5 km távolságba repülnek ki a kaptártól.

5. A tárgyak alakját érzékelik, nem látnak élesen, de megkülönböztetik a fehér, fekete, sárga, kék, zöld színeket, de színtévesztőek. Sárgával tévesztik össze a narancsot és a zöldet, kékkel a bíbort és az ibolyát és a pirosat feketének látják.

6. Született matematikusok. Kizárólag azonos méretű sejteket építenek.  

Fotó: youtube.com

 7. A méhek képes felismerni az emberi arcokat.

8. A hangyához hasonlóan, a méhek testük tömegének többszörösét is elbírják.

9. A méhek általában 1 500 –  2 000 virágot látogatnak naponta. 1 kg mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből akár 5 milliót is.

10. Nincs érrendszerük, vérük szabadon mozog szerveik között, vérük halvány, gyengén sárgás barnás színű, majdnem színtelen.

11. Tudják melyik a finomabb, az egyszerre nyíló virágok közül az édesebb nektárút választják.

12. A kaptárba jóval kevesebb nektárt visznek, mint amennyit valójában összegyűjtenek, mivel nagy részét közben elfogyasztják.  Egy méhcsalád évi mézfogyasztása 60-70 kg.

Fotó: Wikimedia Commons

13. Jól kifejlett szaglással rendelkeznek. A virágok illatát több kilométerről is „megérzik”. Megkülönböztetik az édest, a savanyút, a sóst és a keserűt.

14. Repülési sebességük 25-40 km/h, attól függően, mennyire leterheltek az összegyűjtött nektárral.

15. A méhek születéséről csodás videót készítettek már, de azt sokan nem tudják, hogy egy méhcsalád egy anyából, 24 ezer heréből, és 50-60 ezer dolgozó méhből áll. Mindenkinek megvan a maga feladata, az anyának, hogy gondoskodjon az ivadékokról petézés formájában, ami produktív időszakban akár 2000 pete is lehet. A heréknek mindössze az a feladatuk, hogy megtermékenyítsék a kikelt új anyát. A munkások teendője generációként oszlik meg.

16. A dolgozók által a kaptárakba hordott nektárt a fiatal méhek besűrítik.

A világ legdrágább folyékony aranya is a méheket dicséri

A kilogrammonkénti 5000 eurós árával a törökországi „Elfek méz” a világ legdrágább nyalánksága. A méz  Sarıçayır völgyében található, 1800 méter mély barlangból származik. Az ásványokban gazdag környezet a méz összetételét is befolyásolja, amit sokak szerint gyógyszerként is használható.

A méz története 2009-ben kezdődött, amikor egy helyi méhész a méhek rajzását látva feltérképezte a barlangot, ahol 18 kg mézet talált. Az elemzésből kiderült, hogy  az édes nedü 7 éves és tele van ásványokkal.

Fotó: sweetbeez.org

Az első kiló mézet egy árverésen 45 ezer euróért adták el egy ismeretlen vásárlónak. A következő kilogrammot egy évre rá egy kínai gyógyszerész szerezte be 28 800 euró kifizetése után. A finomságot egyébként ma már kilónként ötezer euró körüli összegért kínálják 170 vagy 250 grammos tégelyekben.

Forrás/rovart / sweetbeez

És azt tudtad? A krémméz hatása vitathatatlan

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik