Otthon készült

A tej, az tej, minden ízében szeretjük

getty images
getty images
A tejre és a tejből készült termékekre, mint egészséges tápanyagforrásokra hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével megvalósuló kampány novemberben. Céljuk a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

Magyarországon évente folyamatosan emelkedik a tej és tejtermékek átlagfogyasztása, jelenleg éves szinten csaknem 60 liter tejet, és több mint 20 kg tejterméket fogyasztunk fejenként, ami azonban – főként tejtermékek tekintetében – elmarad az uniós átlagtól. A kampány éppen ezért a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, illetve pozitív élettani hatásaival ismerteti meg a lakosságot.

Kapcsolódó
Tejesdobozokon mutatják be hazánk legnépszerűbb madarait
A termékek oldalán néhány soros fajleírás is olvasható.

„A tej? Az tej. – Minden ízében szeretjük”

A tejfogyasztást ösztönző, edukatív kampány célja a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek informálása is. A kampány során bannerekkel, PR cikkekkel, social média tartalmakkal és influencer együttműködésekkel lesznek jelen az online térben. Emellett egy online játékot is fejlesztenek, amelyet rádiókampány fog támogatni, valamint a kampány egyes elemeivel közterületeken is találkozhatunk, sőt „Tejszív” kifestőt is készítenek óvodásoknak és iskolásoknak.

A tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék pedig megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát is.

  • A tejfehérje segíti a kalcium felszívódását, a tejzsír jól emészthető, kedvező a felszívódása. Ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalma jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz.
  • Az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek szóló változata szerint naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt a gyermekeknek (nagyságrendileg fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék).
  • 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek: 2-3 dkg sajt (2-3 vékony szelet) vagy 15 dkg félzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir.

A tej? Az tej.

A tejtermelésben és a tejfeldolgozásban alkalmazott folyamatos modernizálások, a környezetbarát technológiák és a fenntartható megoldások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaságok képesek legyenek alkalmazkodni az éghajlatváltozás kihívásaihoz.

Ha olyan tejet, tejterméket választunk, amely magyarországi gazdaságból származik, akkor egyfelől biztosak lehetünk abban, hogy kiváló a minősége, másfelől teszünk a felesleges károsanyag-kibocsátás ellen is. Ez persze nemcsak a tejtermékekre, hanem mindegyik táplálékra igaz. A tudatos vásárlás lényegében a környezetvédelemhez kapcsolható felelősségvállalás.

Az eltarthatóság a technológiától függ – az UHT tej is egészséges

Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti az UTH tej a tartósságát. A megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt.

Laktózérzékenység és tejfogyasztás

Ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet! Számukra a tej és a tejtermékek laktózmentes változatai jelentenek megoldást, melyeket széles választékban lehet beszerezni.

Tej a tejen túl

Olyan finomságok is a sokféleséget garantálják, mint az ízesített tejek vagy a tejdesszertek, melyeket hivatalosan a tejkészítmények közé sorolunk. A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk: az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is.

Rögös túró

  • A rögös túró kiváló fehérjeforrás, ráadásul koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. A benne található zsírok nemcsak energiaforrásként szolgálnak, hanem fontos szerepet töltenek be a szervezetünk anyagcseréjében is. Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és fogyókúrába is remekül beépíthető.
  • A rögös túró zsírtartalmával fordítottan arányos a kalciumtartama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros. Továbbá megtalálhatók benne olyan értékes tápanyagok is, mint a foszfor, kálium, magnézium és A-vitamin.
  • Vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a rögös túró hatékonyan hozzájárul a csontok és a fogak egészségének, valamint bőrünk épségének a megőrzéséhez, az agy, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A vaj

Fogyasztása esetében minőségre és mennyiségre kell fektetni a hangsúlyt. A vaj általában nagy energiatartalommal rendelkezik, ami a nagy zsírtartalmának köszönhető, ám a zsírra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen „tartalék tápanyagnak” számít.

Nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben. A mértékletesség aranyszabályát érdemes követni a vaj fogyasztása esetén is, ennek megfelelően a kiegyensúlyozott és változatos étrendből egészséges személynek nem kell kizárnia.

Kapcsolódó
Fedezzük fel újra a tejsavót, mutatjuk mihez használhatjuk
Sokan nem tudják, de a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik