Életmód

A sajt nem sajtszerű készítmény, és a tej sem tejet helyettesítő ital

Myriams Fotos/ Pixabay
Myriams Fotos/ Pixabay
Szigorodnak a növényi eredetű termékek gyártóira vonatkozó szabályok.

A tejtermelők és forgalmazók szerint egy fogyasztó könnyen összekeverheti a szójaitalt a tehéntejjel, úgyhogy a tej helyettesítésére használt növényi termékek elnevezésének további szigorítását érték el az EU-ban, írja a Forbes.

Tavaly október 23-án szavaztak a módosító javaslatról. Ezek közül az egyik külön érintette a tejtermékeket és a fogyasztók által jellemzően az azok helyettesítésére használt termékek (pédául italok, sajt- és joghurtszerű készítmények) elnevezéseit.

Az Európai Unióban már 2017-től  nem szabad tejnek nevezni például a szójából, mandulából vagy bármilyen más növényi alapanyagból készült italokat, ahogy sajtnak sem az ezekre ízben és állagra is hasonlító termékeket és így tovább. Az Európai Parlament által megszavazott jogszabály, amelyet nagy valószínűséggel el is fogadnak, ennél is tovább megy.

A jövőben a növényi eredetű termékek gyártóinak megtiltja, hogy:

  • úgy hivatkozzanak termékeikre, mintha azok alkalmasak lennének a hasonló (és a fogyasztók által egyébként valóban ezek helyettesítésére használt) tejtermékek helyettesítésére,
  • nem hasonlíthatják azokat tejtermékekhez,
  • utalást sem tehetnek erre, ezért tartózkodniuk kell az olyan szavaktól, mint például a „sajtszerű”, „tejet helyettesítő”, „túró állagú”, „joghurtízű”,
  •  tejtermékekre emlékeztető csomagolást sem használhatnak.

Ennek eredményeképp egy növényi italt gyártó cég a csomagolásán azt sem tüntetheti fel, hogy mennyivel kisebb környezeti terheléssel járt a termékének előállítása, mintha ugyanazt a mennyiségű tehéntejet készítette volna el.

Sok vásárló pedig éppen azért fordul a növényi alapú termékek felé, mert azok fenntarthatóbb módon készülnek.

A növényi termékek forgalmazói túlzásnak, a zöldek katasztrófának tartják az új szabályozást, a tejipari szereplők viszont elégedettek.

Nem hiszem, hogy ennek nagy hatása lenne. A fogyasztók ezután is tejnek és sajtnak fogják nevezni ezeket a termékeket, legfeljebb majd viccesen telynek vagy salytnak írják

– nyilatkozta a portálnak Vida Raul, a prove.hu vegán oldal alapítója, aki nem tart attól, hogy az elnevezések és csomagolások körüli viták visszafognák az életmódváltáson gondolkodók számát.

Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitás kampányának felelőse borúsabban látja a helyzetet. Mint elmondta az ökológiai- és karbonlábnyomunkat mindenképpen csökkenteni kellene, és így is túl sok állati eredetű fehérjét fogyasztunk.

Ezt a fogyasztást a háromnegyedével kellene csökkentenünk, nemcsak a Föld, hanem az egészségünk érdekében is. Észre kell venni, hogy a környezeti és egészségügyi problémákra is a fogyasztáscsökkentés lehet az egyik legfontosabb megoldás.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik