Otthon készült

Lányáról nevezte el az Anikó sajtot, az ország egykori kedvencét

Straub János 1957-ben kezdte a tejipari szakmát a véméndi üzemben, majd 1970-ben lett termelési osztályvezető a Baranya Tejnél, ahol Boci sajtot, a Tettye sajtot és a Márvány sajtot is gyártották. Aztán a 70-es évek közepén, a sellyei sajtüzemben kezdték el gyártani a lánya után elnevezett Anikó sajtot, írja a bama.hu.

Arra már nem emlékszem, annak idején hogyan éltem meg, ám azóta mindig zavarba jövök, ha ez szóba kerül. De természetesen nagyon büszke is vagyok rá. Annak idején dolgoztam is a tejüzemben nyári munkán, és csomagoltam is az Anikó sajtot

– mondta a lapnak a ma már felnőtt névadó.

Miután piacra dobták, a sajt népszerűsége töretlen volt, napi 40-50 ezer liter tejből csak ezt gyártották. A lap cikke szerint technikája igen egyszerű volt, fölözés nélkül, teljes tejből készült.

A kádmunka nagyon rövid ideig tartott vele, gyorsan elkészült és 8-10 nap után már ment a piacra. Trappista formában készítettük az Anikót is, úgy kellett megalkotnom a technológiáját, hogy a trappista-szerszámokat tudjuk használni. Az Anikó sajtot nem nagyon kellett préselni, mert gyorsan ledobta a savót, így hamar mehetett is a sózóba

– mesélte Straub János.

Anikónak egyébként nem is tartozik a kedvencei közé a róla elnevezett sajt, jobban szereti a trappistát, a mozzarellát vagy az ementálit.

Az Anikó sajtot jelenleg a Mizo gyártja, ám csak néhány helyen lehet kapni, és ott is leginkább csak a füstölt verziót, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó
A falu, ahol egy életen át érlelték a sajtot a saját temetésükre
A halál és a sajt összefonódása elsőre elég bizarr párosításnak tűnhet, de a tájban kell keresni a magyarázatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik