Otthon készült

A sajt, amit csak egy erdélyi barlangban készítenek a világon

Egy erdélyi legenda szerint Cege községnek egykoron kegyetlen és gazdag uralkodója volt. Annak idején a helyiek éheztek, és ahhoz, hogy enni tudjanak, el kellett lopniuk a főúr sajtját, amit egy barlangban őrzött. Amikor odaértek, észrevették, hogy a sajt vöröses sárga lett a föld alatt, és furcsa illata volt. Legnagyobb meglepetésükre így is ízlett nekik, de az uralkodó rájött a tettükre és magával vitte a barlangot Noszolyra, ahol a későbbiekben érlelte a sajtot.

A történet igaz vagy sem, a barlang létezik, és ez az egyetlen hely a világon, ahol elkészíthető az erdélyiek sajtkülönlegessége, írja az Atlas Obscura.

Az eredetileg juhtejből, napjainkban tehéntejből készülő, sózott, lágy, zsíros noszolyi sajtot a barlangban természetesen előforduló rúzsflóra teszi egyedülállóvá. Ez az a baktérium, ami az emberi bőrön is megtalálható, és amely a lábszagot is eredményezi. Ugyanakkor megfelelő hőmérsékletben és nedves környezetben enyhén ammóniás, erős, pikáns ízt kölcsönöz a sajtnak. Éppen ezért teljesen lehetetlen, hogy bárhol máshol leutánozzák.

Fotó: Wikimedia Commons

A XIX. századtól a noszolyi sajt egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A párizsi világkiállításon aranyérmet kapott, majd Észak-Erdély visszacsatolása után rövid ideig a budapesti Gundelben is kapható volt.

1954-ben kisebb sajtüzem létesült a faluban. Megpróbálták kibővíteni a barlangot, így növelve a termelést, de a sajt csak nem érett, az árak megemelkedtek, a barlangot pedig a kedvezőtlen piaci helyzetre hivatkozva 2013-ban bezárták.

A döntés óriás felháborodást váltott ki Erdélyben, és alig egy évvel később újranyitották a föld alatti járatot. Így a noszolyi sajt tradíciója tovább él, de ahhoz, hogy megkóstoljuk, egészen a faluig kell utaznunk.

Eltűnhet a camembert sajt
Veszélyben Franciaország egyik legjellegzetesebb sajtféléjének a jövője.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik