Otthon készült

Jelenleg ez a világ legfinomabb sajtja

A Fanaust ízvilága selymesen lágy, sós és édeskés is egyben.

2018-ban a norvégiai Bergenben rendezték meg a World Cheese Awardsot, a sajtok világbajnokságát, melyen 41 ország 4172 sajtja versenyzett a díjakért.

Fotó: Ostegården

A verseny több mint három évtizede a sajtkészítők legjelentősebb randevúja a világon, ahol rangos nemzetközi zsűri bírálja el a benevezett termékeket. Az idén november végén rendezett World Cheese Awards minden korábbi rekordot megdöntött mind a nevezők, mind a rendezvényre látogatók számában.

Bár Norvégiát nem elsősorban a sajtjai miatt ismerjük, mégis egy norvég termelő sajtja nyerte el az idei World Cheese Awardot. Jørn Hafslund sajtkészítő Ostegården nevű kicsinyke üzemében készül a világgyőztes, Fanaust nevű gouda sajt, melyet holland “ihletéssel” álmodtak meg. 

A norvég farmer sikere azért is nagy szenzáció, mert mindössze 12 tehene van gazdaságában, bár az igaz, hogy ezek az állatok a Bergentől 20 kilométerre lévő területen legelhetnek, egy sziklás, fás erdőben, ahol nyári időszakban a fjordok vizét ihatják, a területen pedig a gazda által vetett 14 féle füvet legelhetik. Ez meghatározza a Fanaust ízvilágát, mely a bírálók szerint selymesen lágy, sós és édeskés is egyben.

Jørn Hafslund gazdaságában 12 éve készítik ezt a gouda sajtot úgy, hogy szakmai tapasztalataikat rendszeresen megosztják a többi norvég sajtmesterrel.

Kiemelt kép: Facebook/Ostegården

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik