Mozaik

Eltűnhet a camembert sajt

Egy franciaországi kirándulás soha nem érhet véget anélkül, hogy megkóstolnánk a függőséget okozó sajtkülönlegességeik egyikét. Csakhogy az egyik legjellegzetesebb, legismertebb és az egyik, ha nem a legfinomabb sajt kifogyóban van.

A Bloomberg június elején számolt be róla, hogy hamarosan eltűnhet a boltok polcairól a camembert, de a korábbi hírekkel ellentétben nem a termelés gyengeségétől, hanem az elkészítési folyamat nehézségétől miatt lett kérdéses az igazi camembert jövője.

A termék stílusosan Normandiából, Camembert falujából származik, legelőször 1791-ben készítették el. A camembert a hivatalos recept szerint a normandiai tartományban élő tehén szűretlen nyers tejéből készül, az állatot kizárólag helyi füvön és szénán tartják, és a sajtnak 38 százalékos zsírtartalmúnak kell lennie.

Érdekesség, hogy a camembert egészségügyi kockázatok miatt azért tiltották be az Egyesült Államokban, mert nem pasztőrözött tejet használnak az előállításához.

Visszakanyarodva Franciaország második legnépszerűbb sajtjának sorsához: egyre kevesebb és kevesebb gazda hajlandó végigcsinálni a sajtkészítés bonyolult folyamatát, ha egyáltalán tudja, hogyan is kell csinálni.

Fotó: Thinkstock

A Bloomberg információi szerint a camembert sajtok mindössze egy százaléka készül az eredeti recept szerint, ami azt jelenti, hogy valójában az általunk fogyasztott termékek közel sem állnak az igazihoz.

A szám most még tovább csökkenhet, a sajtkészítéssel foglalkozó nagyvállalatok ugyanis ellehetetlenítik a kézműveseket és olcsóbban előállítható sajtokat dobnak a piacra. Szakértők szerint a normandiai camembert ízétől a textúrájáig mindenben különbözik az utánzatoktól.

Mindent egybevetve, a camembert különböző iterációit továbbra is megtaláljuk majd a boltok polcain, de a 200 éve egy francia gazdaságban létrehozott eredeti, zamatos sajtot évtizedek múlva már nem lesz lehetőségünk megkóstolni.

100 évesen is vallja: leginkább a sajt tanította az életbölcseletekre
Élete neki sem volt "habostorta", de természetének köszönhetően többnyire jól vészelte át a nehezebb időszakokat is.

(Condé Nast Traveler, kiemelt kép: Thinkstock)

Olvasói sztorik