Mozaik

Eltűnhet a camembert sajt

Korábban a témában:

Egy franciaországi kirándulás soha nem érhet véget anélkül, hogy megkóstolnánk a függőséget okozó sajtkülönlegességeik egyikét. Csakhogy az egyik legjellegzetesebb, legismertebb és az egyik, ha nem a legfinomabb sajt kifogyóban van.

A Bloomberg június elején számolt be róla, hogy hamarosan eltűnhet a boltok polcairól a camembert, de a korábbi hírekkel ellentétben nem a termelés gyengeségétől, hanem az elkészítési folyamat nehézségétől miatt lett kérdéses az igazi camembert jövője.

A termék stílusosan Normandiából, Camembert falujából származik, legelőször 1791-ben készítették el. A camembert a hivatalos recept szerint a normandiai tartományban élő tehén szűretlen nyers tejéből készül, az állatot kizárólag helyi füvön és szénán tartják, és a sajtnak 38 százalékos zsírtartalmúnak kell lennie.

Érdekesség, hogy a camembert egészségügyi kockázatok miatt azért tiltották be az Egyesült Államokban, mert nem pasztőrözött tejet használnak az előállításához.

Visszakanyarodva Franciaország második legnépszerűbb sajtjának sorsához: egyre kevesebb és kevesebb gazda hajlandó végigcsinálni a sajtkészítés bonyolult folyamatát, ha egyáltalán tudja, hogyan is kell csinálni.

Fotó: Thinkstock

A Bloomberg információi szerint a camembert sajtok mindössze egy százaléka készül az eredeti recept szerint, ami azt jelenti, hogy valójában az általunk fogyasztott termékek közel sem állnak az igazihoz.

A szám most még tovább csökkenhet, a sajtkészítéssel foglalkozó nagyvállalatok ugyanis ellehetetlenítik a kézműveseket és olcsóbban előállítható sajtokat dobnak a piacra. Szakértők szerint a normandiai camembert ízétől a textúrájáig mindenben különbözik az utánzatoktól.

Mindent egybevetve, a camembert különböző iterációit továbbra is megtaláljuk majd a boltok polcain, de a 200 éve egy francia gazdaságban létrehozott eredeti, zamatos sajtot évtizedek múlva már nem lesz lehetőségünk megkóstolni.

100 évesen is vallja: leginkább a sajt tanította az életbölcseletekre
Élete neki sem volt "habostorta", de természetének köszönhetően többnyire jól vészelte át a nehezebb időszakokat is.

(Condé Nast Traveler, kiemelt kép: Thinkstock)

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.