Mozaik
Close up of slice of  camembert cheese

Eltűnhet a camembert sajt

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 06. 28. 07:44

Korábban a témában:

Egy franciaországi kirándulás soha nem érhet véget anélkül, hogy megkóstolnánk a függőséget okozó sajtkülönlegességeik egyikét. Csakhogy az egyik legjellegzetesebb, legismertebb és az egyik, ha nem a legfinomabb sajt kifogyóban van.

A Bloomberg június elején számolt be róla, hogy hamarosan eltűnhet a boltok polcairól a camembert, de a korábbi hírekkel ellentétben nem a termelés gyengeségétől, hanem az elkészítési folyamat nehézségétől miatt lett kérdéses az igazi camembert jövője.

A termék stílusosan Normandiából, Camembert falujából származik, legelőször 1791-ben készítették el. A camembert a hivatalos recept szerint a normandiai tartományban élő tehén szűretlen nyers tejéből készül, az állatot kizárólag helyi füvön és szénán tartják, és a sajtnak 38 százalékos zsírtartalmúnak kell lennie.

Érdekesség, hogy a camembert egészségügyi kockázatok miatt azért tiltották be az Egyesült Államokban, mert nem pasztőrözött tejet használnak az előállításához.

Visszakanyarodva Franciaország második legnépszerűbb sajtjának sorsához: egyre kevesebb és kevesebb gazda hajlandó végigcsinálni a sajtkészítés bonyolult folyamatát, ha egyáltalán tudja, hogyan is kell csinálni.

544557428
Fotó: Thinkstock

A Bloomberg információi szerint a camembert sajtok mindössze egy százaléka készül az eredeti recept szerint, ami azt jelenti, hogy valójában az általunk fogyasztott termékek közel sem állnak az igazihoz.

A szám most még tovább csökkenhet, a sajtkészítéssel foglalkozó nagyvállalatok ugyanis ellehetetlenítik a kézműveseket és olcsóbban előállítható sajtokat dobnak a piacra. Szakértők szerint a normandiai camembert ízétől a textúrájáig mindenben különbözik az utánzatoktól.

Mindent egybevetve, a camembert különböző iterációit továbbra is megtaláljuk majd a boltok polcain, de a 200 éve egy francia gazdaságban létrehozott eredeti, zamatos sajtot évtizedek múlva már nem lesz lehetőségünk megkóstolni.

100 évesen is vallja: leginkább a sajt tanította az életbölcseletekre
Élete neki sem volt "habostorta", de természetének köszönhetően többnyire jól vészelte át a nehezebb időszakokat is.

(Condé Nast Traveler, kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.