Életmód

Kolostori patika: saját kapunk előtt lévő gyöngyszemekre koncentráljunk

A korszerű antibiotikumok és más gyógyszerek korszaka előtt az ember saját, közvetlen környezetében: fűben-fában-virágban kereste meg a gyógyító erőt.

A csend és az imádság helye, a kolostorok mindig is a tudomány fellegvárainak tartották magukat. Több, mint 600 éven át, a VIII. századtól a XIII. századig  a szerzetesek és az apácák végezték a lakosság orvosi ellátását. Alapelveik között szerepet kapott az irgalmasság:

A betegek gondozása minden kötelesség előtt álljon

A növények hatóanyagainak messzemenő figyelembe vételével alkalmazzák őket receptúrákban, teákban és tinktúrákban, borogatásként vagy fürdőként. A betegségek növényekkel való gyógyítása mellett a cél főként a betegségek megelőzése és az egészség megőrzése. A kolostori gyógyítás holisztikus rendszer, ami fontosnak tartja a test-szellem-lélek egységét és a természettel való összhangját. A páciens minden mozdulatát, viselkedését, beszédét megfigyelik, megvizsgálják a külső jeleket. Az arc színe, a bőr, a haj, a köröm, a szem és a nyelv állapota sokat elárul a szervezetben zajló káros folyamatokról. Nem a tünetet kezelik, hanem az egész szervezetet gyógyítják.

Fotó: boisricheux.com

Vegyük komolyan: az vagy, amit megeszel

Minden terápia, így a természetgyógyászati módszerek esetében is fontos szerepet játszik a beteg táplálkozása, nem véletlenül tartják úgy az ötezer éves indiai tanok, hogy az vagy, amit megeszel. Ezért nagyon ritkán fogyasztottak húst, mert hitük szerint minden állat egy korábban élt állat vagy ember újjászületése.

Kapcsolódó anyag >>> Ha nem hiszel a gyógynövények erejében, mutatunk 10 érvet mellette

A középkorban, de később is, a kolostorokban is csak növényi táplálékot fogyasztottak, ehhez ritkán társult tej, ünnepnapokon sajt. A sajtkészítés egyébként szerzetesek találmánya. Naponta háromszor ettek, böjti napokon pedig csak délben. Táplálékuk megegyezett azzal, amit ma egészséges táplálkozásnak nevezünk: zöldség, gyümölcs, gabona és tejtermékek.

A gyomorproblémák a túlhajszoltság jelei

A kolostormedicina gyomorbaj esetén articsókalevelek kipréselt levét, valamint angelikagyökérből, galangagyökérből, citromfűből főzött teát ír elő. Akut gyomorgörcsök esetén jótékony hatású a túrópakolás, de ennek kiegészítésképpen a betegnek kímélő életmódot is javasolnak, és néhány nap teljes nyugalmat és sok alvást. A gyomorproblémák ugyanis azt mutatják, hogy a beteg túlfűtött, túlhajszolt állapotba került, túl sok gond nyomasztja. Gyengélkedőknek a karmelitavíz és a rozmaringbor adott megoldást.

Saját kapunk előtt fekvő gyöngyszemekre koncentráljunk

A kolostori gyógyászatban nem foglalkoznak azokkal a gyógynövényekkel, amelyeket ma már a természetgyógyászat hívei előszeretettel használnak Európában ( pl. teafaolaj, páfrányfenyő). Ugyanakkor figyelembe véve a természet- és orvostudomány vívmányait kiválóan ötvözik a régi tudást és tapasztalatot a modern kor tudásával.

Nagy példakép volt a Saint Gallen-i kolostor

  • Az ideális kolostor alaprajzát 830 táján rögzítették, melyet a Saint Gallen-i kolostor mintájára készítettek el.
  • 3 különböző kert van: egy gyümölcs-, egy zöldség-, és egy gyógynövénykert, amelyben 16 különböző gyógynövényt kell termeszteni téglalap alakú ágyásokban.
  • Minden ágyásba egyféle növényt ültettek, hogy biztosítsák a tisztaságot. Ezekből a szektorokból alakultak ki az  alkalmazás szerinti ágyások, például emésztési panaszokra vagy légúti megbetegedésekre használt növényekkel.
  • A gyógynövényágyások elragadó szimmetriában helyezkedtek el.
Fotó: gardenvisit.com

Mára úgy tűnik, hogy nyoma sincs az egykori sokszínűségnek

Fotó: framepool.com

Ez is érdekelhet >>> Séta egy reneszánsz kastély 13 meseszép ketjében

Forrás: Kis kolostorpatika

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik