Otthon készült

Virágos sajt házilag – Elfogadnád ajándékba?

Ha vendégedet ezzel kínálod, először biztosan rácsodálkozik az alkotásra és elkéri a receptjét.

Elkészítése egyszerű, az ehető növényekkel csinosítva pedig igazi kuriózumnak számít. Érdemes kipróbálni. Ajándéknak is megteszi, ez biztosan egyedi meglepetés lenne.

Mehet bele gyógynövény is

3 liter házi tehéntejet megaltatunk – ez meleg időben 1-2 nap –, ezt követően felforraljuk, így kb. fél kilónyi gyenge, harmatos túrót kapunk. Adunk hozzá kevés sót. A megmosott, ehető virágokat – például ibolya, árvácska – és ízlés szerinti gyógynövényt – kakukkfű, bazsalikom, snidling vagy más kedvelt ízünk – lecsepegtetjük. Amit a sajt belsejébe szánunk, azt belekeverjük a túrós állagú sajt alapba.

Konyharuhával szorítsuk össze

Közben kiterítünk egy áteresztő anyagú konyharuhát, melyen a szirmokat és leveleket lesimítjuk. Ráhelyezzük a túrót, kerekdedre formázzuk, majd összeszorítjuk a textíliát. Ezt két vágódeszka közé helyezzük, ráteszünk egy kb. 2 kg-os súlyt, ami éppen lehet például egy 2 kg-os liszt is. 6-8 órán át kell állnia, míg teljesen kicsöpög. Ezután hűtőbe tesszük, és néhány óra elteltével fogyaszthatjuk.

Fotó: theviewfromgreatisland.com
Fotó: theviewfromgreatisland.com

Kecske- és juhtejből is elkészíthetjük

Aki kecske- vagy juhtejből készíti, használjon tejoltót, mert ezek a tejek nagyobb zsírtartalmúak és nehezebben alszanak meg. Akár 5-6 napra is szükség kehet tejoltó nélkül, és íze ebben az esetben intenzív és karakteres, amit nem mindenki kedvel.

Tejoltót gyógyszertárban, gazdaboltban kapható, de aki ismeri a gyógynövényeket, tejoltó galajjal is megoldhatja a műveletet.

Ecettel vagy citromsavval

Egyszerűbb megoldás a túró állagú alap elkészítéséhez, ha a tejet felforraljuk, és forrás után egy evőkanál ecetet vagy egy teáskanál citromsavat belekeverünk. Ezek azonnal “összerántják”. A savót leöntjük, a további munkaművelet pedig a fenti recept szerint folytatható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik