Életmód

Otthagyta a tőzsdét, és a sajtkészítés mestere lett

Fél Európát bejárta, míg megtudta: nyers tejből is lehet sajtot készíteni.

Elek Szabolcs először önkéntesként, később egyetemistaként, végül Walesben sajtinasként tanulta el a szakma csínját-bínját. Sajtkészítő mesteri diplomáját Dániában szerezte – írta a sajtologiablog.

A fiatalember Békés megyéből származik. Közgazdász diplomát szerzett, majd néhány évig tőzsdén dolgozott Budapesten. Aztán elkapta a kalandvágy és meg sem állt Walesig.

Az ott eltöltött idő alatt elsajátította a sajtmesterség abc-jét és részt vett egy biowhisky és gin üzem építésében is. Walesben tudta meg, hogy sajtot nyers tejből is lehet készíteni, és azt is megtanulta, hogyan.

A nyers tejből készített sajthoz nagyon jó minőségű alapanyag kell.

Olyan, amelyet természetes táplálékon nevelkedő tehenek adnak, erjesztett takarmányok nélkül, ilyet pedig nem könnyű beszerezni.

Csak saját fogyasztásra

Ma – egyelőre saját magának és barátoknak – nyers tejből három saját fejlesztésű sajtot készít: a Cserháti Goudát, a Betyárt és a nemes Cheddart.

Talán eljön a Elek Szabolcs ideje, amikor hazánk mesés tájain a természetes körülmények között élő tehenek tejéből messze földön elismert termékek kerülnek majd ki kezei közül.

 

Addig is: hajrá Szabolcs!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik