Virágzó vidékünk

Föngyöskert Gyógyító Völgy: főszerepben a népi gyógyászat

A Vértesben található "Föngyöskert  Gyógyító Völgyben" 10 hektárnyi területen várják a magyar népi gyógyászat és a gyógynövények szerelmeseit.

A Föngyöskert Gyógyító-völgy Vértesacsa alcsútdobozi végén található, csaknem 10 hektárnyi területen. Kertépítészeti motívumai, úgymint az utak kialakítása vagy a virágágyak megjelenítése Vértesacsa egykori a gyógyítással is foglalkozó fehér barátaira, a pálosokra emlékezik.

Föngyöskert elsődleges célja magyar népi gyógyászati szerves kultúránk továbbörökítése.

A Gyógyító Kertet azon holisztikus személettel, alázattal és hagyománytisztelettel, természet-harmonikus megoldásokban igyekeztek megálmodni majd életre hívni, úgy, ahogyan elődeink éltek és gondolkodtak.

Föngyöskert-18

Föngyöskert-16

?????????????

A természeti- és táji értékeket ökológiai gondolkozáson alapuló fenntartással, egyedülálló látványokkal őrzik. Mindezeken túlmenően az egykori legelőterületet sokféleségét aktív természetvédelmi beruházásokkal és cselekvésekkel fejlesztették tovább, ahol az EGÉSZséget tapasztalhatja meg minden látogató.

Elődeink még tudták, hogy egészségünk csak egységünkben létezhet, ezért népi gyógyászati ismereteink együttes lelki-szellemi-fizikai szintű bemutatására törekedtek a megvalósítás során.

A Gyógyító Kert ismeretanyaga magyar népi orvoslási, természetgyógyászati (elsősorban fitoterapeuta ill. a füvesemberek) hagyományaira épít, de emellett kialakítása, formai megjelenítése figyelembe veszi magyar hagyományos térrendezési elveinket, motívum világa magyar szerves kultúránkban gyökeredzik, s mindemellett magába építi a környező terület szakrális hagyományait – a Pálos barátok gyógyító hagyományának és búcsújáró szokásaink továbbörökítése révén.

A magyar népi gyógyítás főbb jellegzetességei:

  • A magyar népi gyógyítás az emberi szervezet öngyógyító képességének felébresztésére és emlékeztetésére épít.
  • A gyógyítási eljárások a betegségeket kiváltó okokat kezelik.
  • A természet részeként létező ember betegségei a népi gondolkodásmódban a természettől, annak törvényszerűségeitől való elszakadása mértékében jelentkeznek – a gyógyulás sikeressége a szervezet természeti rendjének a helyreállításán múlik.
  • A népi gyógyító eljárásokat a homeopátiás, azaz hasonlóságot kereső gondolkodásmód jellemzi.
  • Bizonyos gyógyító eljárásokat csak betegség esetén alkalmaztak, azonban többeket egészségük megőrzése érdekében megelőzésképpen a teljes esztendőben, így számos gyógynövényt is.

0000000065_original

0000000277_original

A magyar népi gyógyászati ismeretek a csaknem 10 hektárnyi területen önállóan is felfedezhetőek

Aki igényli, az tematikus szakvezetést is kérhet, melyet igény szerint tudományos vagy játékos környezetpedagógiai módszerekkel adnak át. A megértést, igény szerint játékos úton segítik a Kert szabadtéri forgatós-, kirakós-, és puzzle szabadtéri bemutató eszközei, az interaktív kiültetések(mint pl. a Szőlőlabirintus, Jó és rossz órák kertje vagy Asztromedicina, stb.), a madárvédelmi tanösvény elemei.

A kert egyik egyedisége, hogy a Tanösvény 5 helyszínén lehetőség nyílik a látogatók egészségi állapotának interaktív módon, önállóan történő felfedezésére.

A Föngyöskert Gyógyító-Völgy Népi Gyógyászati Tanösvénye fő célkitűzése, hogy életre hívását követő legrövidebb időn belül csatlakozhasson a minősített erdei iskolák körébe.  Ajánlott erdei iskolás programkínálatuk az évszakhoz és a gyermekek életkorához igazodó 2 órás népi gyógyászati és természetismereti témájú alapprogramból, és az ezt kiegészítő fakultatív foglalkozásokból áll.

Fotók és további információ: Föngyöskert.hu

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik