Életmód

Gyógynövényes zászlóshajó lett Halimba polgármestere

A mezei fűszerek mestere a gasztronómiában is otthonosan mozog.

Csaknem fél évszázadon át Halimbán élt és dolgozott dr. Szalai Miklós plébános, akit évtizedeken keresztül folytatott tevékenysége alapján „halimbai esperesként” ismert az egész ország. Nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése. A Halimbárium teák az országban elsőként bolti forgalomban is megvásárolható gyógynövényekből összeállított teakeverékek voltak.

halimba3

Őrzik a gyógynövényes hagyományokat

A gyógynövényes hagyományokat ma is őrzik a Veszprém megyei településen. Egykori lakóhelye, a ház, amelyben élt és dolgozott, kertjével együtt ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövénykert Bemutató- és Oktatóközpontnak. A házban kiállítás látható az esperes életéről és munkásságáról, a kert pedig egy egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában.

halimba5

Mondhatnánk azt, hogy Tóbel Jánost, Halimba jelenlegi polgármesterét a pap munkásságának tiszteletéül már évekkel ezelőtt megcsapta a gyógynövények szele, de maradjunk inkább az emelkedettebb gondolatnál: Tóbel János a mezei fűszerek mestere lett, aki személyesen mintegy zászlóshajója a halimbai gyógynövényes hagyományok ápolásának.

Portája sajátossága a herbárium

A polgármester több alkalommal szervezett képzést a témában, melyeken maga is részt vett. A tanfolyamok hallgatójaként új elméleti és gyakorlati ismeretekkel bővült kertészeti tudása: gyógy- és fűszernövény termesztő szakképesítést szerzett, vállalkozásban működtetett portájának sajátossága pedig a herbárium, azaz a saját maga által megtermelt és gyűjtött gyógy- és fűszernövények.

halimba1

Saját receptúra újszerű fűszerezéssel

A falu vezetője a gasztronómiában is otthonosan mozog, s ebbéli elfoglaltságában is a természet szeretete a fő szempont. Leginkább azokra az ételekre büszke, amelyhez minden alapanyagot saját maga termel meg.

A megtermelt alapanyagokból saját receptek alapján készülnek a savanyúságaink, befőttek, szörpök, lekvárok. A sertésekből házikolbász szalonna, sonka. Ezeket a hagyományos recepteket egészítem ki, erősítem fel akár hagyományos, akár újszerűnek mondható fűszerezéssel, melyhez a megszerzett fűszernövény termesztői tudás szolgáltat alapot – írja bemutatkozásában Tóbel János.

Portáján szívesen megmutatja vendégeinek a kis-léptékű háztáji gazdálkodás lehetőségeit, a vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermesztés fortélyait, a család éves hús, tojás szükségleteit kielégítő állattartás mikéntjét is.

halimba6

A Herba Portára betérő látogató azon se lepődjön meg, hogy a mezei fűszerekkel készített ínyenc falatok elfogyasztása közben ismertetőt hall egy-egy gyógyfű jótékony hatásairól – mert a polgármester fő célja mégiscsak a halimbai gyógynövényes hagyományok ápolása.

Fotók: Facebook/Tóbel János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik