Kertünk-Portánk

Ez lehet az ok, ha nem nő a paradicsompalántánk

freepik.com
freepik.com
Figyelni kell a talajra, a vízre, a fény mennyiségére.

Néhány évvel ezelőtt szerkesztőségünk minden tagja beszállt egy paradicsomnevelő versenybe. Kaptunk paradicsommagokat, amikből paradicsompalántát, majd paradicsomot neveltünk. Ám eltérő sikereket értünk el. Volt, akinél csodálatos növény fejlődött, másnál vékony, satnya.

Hogy miért? Az edenkert.hu oldal segítségével összeszedtük a leggyakoribb okokat.

Nem megfelelő a talaj
A paradicsompalánták számára a gazdag, jó vízelvezető és tápanyagban gazdag talaj ideális. Ha a talaj túl homokos, vagy túl tömött, az hatással lehet a palánták növekedésére. Ha nem jó minőségű a talaj, nem fejlődnek megfelelően a palánták.

Nem megfelelő vízmennyiség
Természetesen az is okozhatja a növekedés visszamaradását, ha nem megfelelő a víz mennyisége a növényen. A megfelelő öntözés kulcsfontosságú a paradicsompalánták egészségéhez és növekedéséhez. Ha túlöntözzük, akkor a gyökerek rothadhatnak, és ez károsíthatja a palántákat. Ha viszont nem kapnak elég vizet, akkor a növekedésük lelassulhat vagy akár leállhat.

freepik.com

Túl kevés napfény
A paradicsompalánták igénylik a sok napfényt. Minél több nap éri őket, annál jobban tudnak növekedni. Árnyékban vagy félárnyékban, ha a palánták nem kapnak elég napfényt, a növekedésük lelassulhat.

Túl zsúfoltan vannak a palánták
Az is fontos, hogy két palánta között megfelelő hely maradjon. Ha a palántákat túl sűrűn ültetjük, akkor azok versengeni fognak az erőforrásokért (pl. talaj, víz, napfény), és ez hátráltathatja a növekedésüket.

Betegségek és kártevők támadták meg a töveket
A paradicsompalánták különböző betegségeknek és kártevőknek vannak kitéve, amelyek befolyásolhatják a növekedésüket. Ha lelassul a fejlődés, érdemes azt is ellenőrizni, nem támadták-e meg kártevők a töveket.

Kapcsolódó
Ez a virág a paradicsom legnagyobb barátja
Érdemes mindenképpen kipróbálni a társításukat.
Olvasói sztorik