Kertünk-Portánk

Ez a virág a paradicsom legnagyobb barátja

pixabay
pixabay
Érdemes mindenképpen kipróbálni a társításukat.

Bár a paradicsom szinte minden kertben megtalálható, közkedvelt növény, termesztésének van néhány buktatója. Nem csak mi szeretjük ugyanis a paradicsomot. Számtalan állat: madarak, rovarok, kártevők szintén szeretik ezeket az élénk, ízletes gyümölcsöket.

Mi azonban ültethetünk a paradicsom mellé testőrt. Vannak ugyanis olyan növények, amelyek tökéletes szimbiózisban segítik egymást. A paradicsom esetében a körömvirág lehet a megfelelő választás, több ok miatt is ideális párosítás lehet a paradicsom mellé, írja a tomatobible.com.

Vonzza a méheket és más olyan rovarokat, amelyek hasznosak a paradicsom számára

A gyönyörű pillangók, méhek, katicák mindenki szívének kedvesek. Azon túl, hogy segítenek a beporzásban, a körömvirágok által vonzott rovarok közül sok segít távol tartani a rovarkártevőket is, például a levéltetveket és a hernyókat.

„Csapdanövényként” működik a csigák ellen

A csigák szeretik a paradicsomot. Lehet, hogy nem is tudunk a jelenlétükről addig, amíg meg nem találjuk a megrágott terméseket. Szerencsére még jobban szeretik a körömvirágot, így a körömvirág hatékony „csapdanövény” a csigák számára. A szellős, páfrányszerű körömvirág lombja közt reggel érdemes körülnézni, és összeszedni a csigákat.

Elriasztja a paradicsomkártevőket

A körömvirág által keltett erős szagok gyakran elriasztanak más kerti kártevőket, például nyulakat, szarvasokat, macskákat.

Sok féreg és hernyó is szereti a paradicsomot. A körömvirág kétféle módon segít elriasztani ezeket a kártevőket. Először is, erős szaguk elriasztja őket a tojásrakástól. Másodszor, a körömvirág számos hasznos rovart vonz, amelyek káros ragadozók a férgek és hernyók számára.

Segít megőrizni a talaj egészségét

A paradicsomtermesztők számára a fonálférgek károsak, hiszen megsérthetik a növényeket.

A körömvirág rendkívül hasznos, mert befogja és elpusztítja a fonálférgeket. Ültessük az ismerten fertőzött területeken, hogy a körömvirág gyökerében lévő toxinok elpusztítsák a fonálférgeket, mielőtt az növekedni  és szaporodni kezdenének.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik