Kertünk-Portánk

Kiválónak minősítették a génmódosított lila paradicsomot

youtube.com
youtube.com
A paradicsomokat úgy módosították, hogy 10-szer több antioxidánst, úgynevezettt antocianinokat termeljenek, mint a már meglévő fajták.

Több mint egy évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) biztonságosnak ítélte a tápértékkel javított lila paradicsomot. A paradicsomokat úgy módosították, hogy 10-szer több antioxidánst, úgynevezettt antocianinokat termeljenek, mint a már meglévő fajták, írja a newatlas.com.

Kapcsolódó
8 tipp, ami segít a paradicsom gyorsabb érésében
Jól hasznosítható ötletek az ízes, kerti paradicsomért.

Az antocianinok számos élelmiszerben megtalálhatók, például az áfonyában és a vörös káposztában. Ezek felelősek az élelmiszerekben található lila pigmentért, és számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentését.

Természetesen az eddig létező lila héjú paradicsomfajták is tartalmaznak kisebb mennyiségben antocianint, az élelmiszer-kutatók ez a szintet növelték meg néhány genetikai változtatással. Két másik növényből, a lúdfűből és a tátikából vettek gént, és ezeket adták hozzá egyfajta lila paradicsomhoz. A gének felerősítették a növény azon képességét, hogy antocianinokat termeljenek, így egyedi paradicsomot kaptak, gazdagon lila színű hússal.

youtube.com

A géntechnológiával módosított lila paradicsomot az USDA Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata (APHIS) jóváhagyta.

Kapcsolódó
Különleges ízű paradicsom termesztése kezdődött meg Magyarországon
Könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik