Kertünk-Portánk

Büntethető, ha valaki virágot tesz a társasház folyosójára

Getty Images
Getty Images

A boon.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet rá, hogy a napokban egy nyomtatványt talált a postaládájában, amely a tárolás szabályairól ad tájékoztatást a lépcsőházban. Az illető egy avasi 10 emeletes panelban lakik, ahol a lépcsőház, a folyosó, a lépcső, az alagsori közlekedők, a közösségi tárolók (pincék), valamint az elektromos kapcsolószekrények (lakószinteken lévő villanyórák), illetve a lift is társasházi közös tulajdonban van.

Az érintett ingatlan lépcsőházát a Miskolc Holding Társasházkezelőség gondozza, így a szabályzatot ők szedték betűrendbe. A dokumentumban tételesen le van írva, mit nem szabad a lépcsőházban és a többi közös használatú helyiségben tárolni.

E szerint a lépcsőházban és folyosókon és kijáratoknál gyakorlatilag semmit, az ideiglenes tárolás is tilos. Még virágot sem lehet kitenni semmilyen formában, a falra akasztva sem. Ugyanis a lépcsőházi virágok tűz esetén veszélyforrássá válhatnak.

A lap olvasóját ez utóbbi zavarja leginkább, mert minden télen a lépcsőházban teleltette eddig muskátlijait, ezentúl azonban ez megszűnik, mert fél a bírságtól, amit kiszabhatnak rá.

A cikkben emlékeztetnek, a kormány 2022 decemberében rendeletben szabályozta újra a tűzvédelmi bírságok összegeit. Ez alapján minimum 60 ezer forintos bírsággal számolhat az, aki éghető anyagokat, tárgyakat helyez el a közlekedőn, folyosón. Pedig a tárolási lehetőség kulcsfontosságú kérdés a társasházak esetében, hiszen legtöbbször a lakások kicsik bizonyos tárgyak tárolására.

Ha a tároló – legyen az külön helyiség vagy pince – közös tulajdonú, akkor a házirend, valamint a Társasházi törvény szabályozza a használatát. Nem ritka, hogy a lakók a lakás felújítás során a lépcsőházat használják bizonyos munkálatokra. Például ajtó vagy ablak keret festésére, vagy csak a használt anyagok ideiglenes elhelyezésére. Ez is tilos, áll a cikkben.

Kapcsolódó
Nem tiltható meg, hogy a szomszéd a házunk előtt parkoljon
Szomszédviták egyik fő témája, hogy ki parkolhat más portája előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik