Kertünk-Portánk

Nem tiltható meg, hogy a szomszéd a házunk előtt parkoljon

Pexels
Pexels
Szomszédviták egyik fő témája, hogy ki parkolhat más portája előtt.

Az én házam az én váram! De mi a helyzet a „vár” előtti területtel? Ennek járt utána a BOON.

Nagyobb városokban nem kérdés, hogy ott parkolunk, ahol éppen akad hely, kisebb településeken ennek vannak írott és íratlan szabályai is.

Legfontosabb, hogy a KRESZ szabályainak megfelelően járjunk el, ne álljuk el az ott lakók kocsibeállóját, és ne foglaljuk el a járdát.

Köztulajdon vagy magántulajdon?

A fő kérdés, hogy a kerítések kívüli rész magánterület vagy közterület? Ha magánterület, akkor természetesen, nagyjából azt csinálunk vele, amit akarunk – például növényeket ültethetünk, köveket helyezhetünk ki vagy saját gépjárművünket tárolhatjuk -, ha viszont közterület, akkor azt kell tennünk, amit a települési szabályzat előír.

Városonként elérő lehet, hogy mit engedélyeznek közterületen, de az általánosságban elmondható, hogy engedély nélkül nem helyezhető ki semmilyen tárgy, például parkolást akadályozó szikladarabok, karók, oszlopok, sövény. Ha ezt megszegjük bírságra is számíthatunk, sőt, ha valakinek ezzel kárt okozunk, mert például a sötétben nekihajt és rongálódik az autója, akkor még kártérítést is fizethetünk. Ha viszont a kihelyezendő tárgy nem jelent balesetveszélyt, nem akadályoz senkit, akkor megkapható rá az engedély.

Tehát, jogilag egészen nyugodtan parkolhatunk más háza előtt – amennyiben nincs erre vonatkozó hivatalos tiltás -, de itt is érdemes a jó viszony megtartása miatt a szomszéddal egyezségre jutni, ha rendszeresen előtte tárolnánk az autónkat.

Bár olyan szinten nem rendelkezhetünk a házunk előtti területtel, hogy csak úgy kitegyünk oda valamit, azt ne felejtsük el, hogy arra viszont kötelezve vagyunk, hogy rendben tartsuk azt a részt!

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik