Kertünk-Portánk

Szomszédviták a kakaskukorékolástól a kerítésig

Pixabay
Pixabay
Rossz szomszédság, török átok – hangzik a mondás. És van benne igazság: lakhatunk bármennyire is jó helyen, gyönyörű házban, ha a szomszéddal vitáink vannak, az megkeserítheti az életünket akár évtizedekre is.

Sokan nincsenek tisztában jogaikkal és kötelességeikkel – ezekről rendelkeznek a szomszédjogok, mely szabályokat mindenkinek be kell(ene) tartani.

Kapcsolódó
20 biztos jele, hogy faluban élsz
Vannak dolgok, amik megkérdőjelezhetetlenül egy kis településre jellemzőek. Gondolkoztatok már rajta, mik lehetnek ezek?

A mezőgazdasági vonatkozású jogi kérdéseket Dr. Cseh Tibor András, MAGOSZ megbízott főtitkára foglalta össze a Magro.hu-nak.

A Polgári Törvénykönyv szerint a tulajdonos a tulajdona használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná. Tehát tulajdonosként vannak korlátaink, de a szomszéd is köteles a tűrésre – egy bizonyos fokig. A „szükségtelen zavarás”-t el kell kerülni, de hogy mi számít konkrétan annak, ezt sok esetben a helyi jegyzőre bízzák.

Vannak viszont konkrétumok.

Szomszédból áthajló faágak

Ha a szomszédból áthajló faág zavarja a területünk használatát (például árnyékolással), akkor első lépésben fel kell szólítanunk a fa tulajdonosát az ágak levágására. Ha nem teszi meg, akkor viszont mi levághatjuk az átnyúló részeket.

Átnyúló gyökerek

Az átnyúló gyökerek károsíthatják például a térkövezésünket. A károkozást meg kell szüntetni, ám ehhez nem feltétlenül szükséges a fa kivágása, ha egyéb módszerekkel is „el lehet téríteni” a gyökerek útját. Ennek költsége a fatulajdonost terhelik

Kié a szomszéd fájáról hozzánk áteső gyümölcs?

Ha a szomszéd nem szedi össze a hozzánk hullott termést, akkor jogunk van azt összegyűjteni.

Kinek a feladata a kerítés karbantartása?

A közös kerítéssel kapcsolatban általában hallgatólagos megállapodás van a szomszédok között. Ha nincs kialakult gyakorlat, akkor a közös kerítés karbantartása közös, egyenlő mértékű teherviselést jelent.

Állattartás

Az önkormányzatok nem korlátozhatják a haszonállatok tartását. Akkor lehet szó jogsértésról, ha állattartás a helyben szokásos mértéket jelentősen meghaladja. Tehát, ha úgy érezzük, hogy túl korán kukorékol a szomszéd kakasa, nem tehetünk semmit.

Kapcsolódó
Letiltatták a hajnali harangozást a nyaralók egy balatoni faluban
A kakaskukorékolás is zavarja őket, de azt nem tudják megtiltani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik