Virágzó vidékünk

Baromfik serege él a rockzenész jászsági tanyáján

Gyerekkorában szívta magába az állatszeretetet a Jászszentandráson élő Bagdi Attila.

Az Alföld és a megye északi részén, a Jászság északkeleti határán fekszik, közvetlenül Heves és Jász-Nagykun-Szolnok találkozásánál a kicsiny település, Jászszentandrás, ami csak a szomszédos helyiségekből érhető el közúton, Jászapáti és Heves felől.

Jászszentandrás

A települést 1399-ben említették először egy oklevélben mint az egri káptalan birtokát. A 15. században a községet pusztaként tartották nyilván, amely az árokszállásiak tulajdona volt. A neve: Zent András Telke. Viszont 1799-ben már tanyaszállásokra osztották a területet, s néhányan állandóan lakták, 1855-ben pedig mint önálló község kívánt kiszakadni Árokszállásból. Véglegesen 1886-ban emelték községi rangra. 1962-ben termálvizet találtak 600 méter mélyen, és strandfürdőt létesítettek, mely azóta a település fő turisztikai vonzereje.

Ezen a nagyon jó földrajzi fekvésű területen áll Bagdi Attila és felesége, Bagdiné Káli Kitti birtoka. Nagyon megtetszett nekik a bájos kis település, ahová először egy motorostalálkozó okán érkezett a rockzenészként is tevékenykedő testnevelő tanár, a hely pedig a nyugalom szigetét jelentette számukra a városi lét után.

Az ötezer négyzetméteres területen eleinte a saját maguk ellátására vágtak bele a tollasjószág tenyésztésébe, ajándéknak adták a falubelieknek, kinek mikor, mire volt szüksége. De aztán, ahogy nőttek az igények, kiváltotta a házaspár az őstermelői igazolványt is, és úgy döntöttek, ezentúl eladásra is tartják az állatokat.

Itt, falun a barter működik, pénzzel csak a boltban fizetünk. A régifajta üzletvitel a megszokott, a csere-bere. Akinek tűzifája van, azt adja a baromfiért. A háztájiban 50-70 db madarunk volt eleinte, de nagyon rászoktak az itteniek, mert finom a húsuk, így jött a tanyasi állattartás ötlete

– meséli a házigazda-farmer Attila.

Galéria
Fotó: Bagdi Attila

Az állatszeretet gyerekkorába nyúlik vissza, a nagyszülőknél, a kicsiny Mezőgyánon fertőzte meg a vidéki élet szépsége és szeretete.

A nagyszülőknél  volt lábasjószág is, tartottak tehenet, tyúkot, kacsát, ahogy az vidéken akkoriban szokás volt, sőt, majd’ minden háznál így van ez most is. Mintha megállt volna az idő, ott 20 év elmaradás biztos van az ország többi részéhez képest, ami még vonzóbbá teszi és tette számomra azt a paradicsomi kis falut. Olyan volt az nekem gyerekként, mintha Fekete István Tüskevárába csöppentem volna, ahol városi gyerekként megtanulhattam a mindennapok gyakorlati dolgait, amihez józan paraszti ész kell, az állatokkal, a növényekkel való törődést is. Állandóan a határban voltam, és akaratlanul is magamba szívtam a vidék szeretetét

– lelkesedik Attila.

Fotó: Bagdi Attila

A mai világban mindenki rohan, nincs idő semmire. Ezért is döntött úgy a fiatal házaspár, hogy nem állnak be a sorba, lassítanak, és megteremtik a maguk hétköznapi kis paradicsomát Jászszentandráson. Egy éve vették meg a tanyát, és immár igazi vályogházban élnek. Állattartó hobbijuk életmóddá, majd fokozatosan megélhetéssé nőtte ki magát.

A szabadban tartott gyöngytyúkok és kendermagos tyúkok szép környezetben, ideális körülmények között nevelkednek, ami a húsukon is érződik: hamisítatlan gasztroélményt nyújt a belőlük készített étel. A falusiak együtt élnek a jószággal, gondoskodnak róla, és jól tudják, hol a helye a haszonállatoknak, amellett, hogy nagyon fontos, hogyan tartják őket, az ember szempontjából is.

A gyöngytyúkok a fán szeretnek aludni:

Fotó: Bagdi Attila

2020-ra kézműves vágóhidat terveznek a birtokon, amit látogatni is lehet majd, ezzel még közelebb hozzák az állattartást és a mikéntjét a nagyközönséghez.

A prémium minőségű, jó tanyasi madárnak nagy a keletje, így 2020-ra már főállásban foglalkozik a pár ezer baromfi tenyésztésével a másfél hektárosra bővített szabad kifutón.

Az állattartás családi hagyomány nálunk, keresztapámnak struccfarmja van a közelben, jövőre összedolgozunk majd egymással, hogy minden igényt kielégíthessünk. Itt vidéken igény van a minőségi gasztrofesztiválokra is, jövőre tervezzük a falu első kakasszépségversennyel egybekötött pörköltfőző versenyét. Büszke vagyok a településre, Jászszentandrás a szarvasgomba fővárosa megtisztelő címet is viseli, és reméljük, a tanyasi baromfiknak is híre megy majd

– teszi hozzá Attila.

Az együttes – Fotó: Bagdi Attila

A sokoldalú farmer tíz éve zenél rockegyüttesükben, az Anonym Rockband-ben, és örömmel tölti el, hogy egyre több helyre rendszeresen visszahívják őket, motorostalálkozókra, gasztronómiai fesztiválokra. Ahogy mindenben, itt is az elhivatottság volt a fontos, a semmihez sem fogható csoda, hogy visszahozták a rockzenét az emberek szívébe.

Egy tál babgulyásért is szívesen mentünk, ha hívtak minket, ahogy most a tanyán az állattartásban, úgy akkor sem a haszonszerzés motivált a zenélésben sem

– összegzi Attila az életérzést és elhivatottságot, ami miatt kialakították a maguk kis földi paradicsomát vidéken.

Kiemelt kép: Bagdi Attila

Felébresztették szunnyadó álmából a tótokföldi tanyát
Életvitelével mutat példát a fiatal pár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik