Mozaik

Kifutópályán rakta le tojásait a veszélyeztetett tengeri teknős

A tengeri teknősök élettere is folyamatosan csökken az egyre növekvő emberi beruházások miatt.

Fészek helyett az aszfaltra rakott tojásokat egy teknőc a Maldív-szigeteken. A tengeri teknősök évről évre visszatérnek ugyanazon helyszínre, ahol lerakják tojásaikat, és ahol maguk is kikeltek annak idején, írja az Iflscience.

De mit tehet a tengeri teknős, miután elkerüli a ragadozókat és túléli az összes megpróbáltatást az ivarérettségig – mindössze egy teknőc éri ezt meg  1000 közül – ha miután visszatér a fészkelő strandjához, hogy immár a saját tojásait rakja le ott, és rájön, hogy az a strand már egyáltalán nem létezik?

A Maldív-szigeteken lévő Maafaru szigetén, Noonu-atollon épp ez történt egy tengeri teknőssel, mikor visszatért költeni. Maafaru híres költőhely, a teknős azonban nem a homokba ásott fészekbe rakta le a tojásait, hanem a frissen megépült repülőtér pályájára a helyi hírcsatorna szerint.

A beszámolóban úgy vélték, az állat összekeverhette a meleg aszfaltot a meleg homokkal, ezért választotta előbbit költőhelyéül. Öröm az ürömben, hogy  a helyiek később visszaterelték a teknőst a vízbe, majd az épségben elúszott, nem esett bántódása.

A helyi médium, a The Edition szerint a kifutópálya megépítése ellenére a teknősök fészkelő célú látogatásának gyakorisága továbbra sem csökkent.

A sziget repülőterét jelenleg is építik, de a 2200 méter hosszúságú kifutópálya már megépült. Nyárra készül el az előzetes tervek szerint, és egyszerre hat Boeing 737 méretű gépet tud majd fogadni.

A teknős története remekül példázza, milyen súlyos problémát jelent, hogy az ember beavatkozik a természetbe, és elveszi az állatok élőhelyét. Az emberi terjeszkedés növekvő problémájára még a hihetetlenül távoli helyeken is találunk példát, ami különösen szomorú az olyan fajok esetében, mint a tengeri teknős, amely veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Kiemelt kép: pixabay.com

Balzsam a léleknek az érintetlen tengeri világ
Azt mondják, aki egyszer eljut Raja Ampatra, annak nehéz lesz visszatérnie a civilizációba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik